Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/26427
Author: Μπάτσου, Πετρούλα
Title: Οι απόψεις και οι αντιλήψεις των εργοδοτών ιδιωτικών επιχειρήσεων αναφορικά με τις κοινωνικές δεξιότητες των ΑμεΑ στο πλαίσιο του επαγγελματικού τους βίου
Alternative Titles: Employer’s views and perceptions about social employability skills of people with disabilities
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Παπακωνσταντίνου, Δόξα
Abstract: Κύριος σκοπός: Κεντρικός σκοπός της παρούσας Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, είναι η διερεύνηση, καταγραφή και ανάλυση των απόψεων και των αντιλήψεων των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα αναφορικά με τις κοινωνικές δεξιότητες που κρίνουν ότι πρέπει να διαθέτουν τα άτομα με αναπηρία προκειμένου να προσληφθούν αλλά και να διατηρήσουν μια θέση εργασίας. Ο βασικός σκοπός και οι επιμέρους στόχοι που τον απαρτίζουν εξυπηρετούνται από την διατύπωση και την απάντηση 11 ερευνητικών ερωτημάτων. Μέσω των τελευταίων, επιχειρείται η ευρύτερη διερεύνηση παραγόντων που συνθέτουν και οριοθετούν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Μεθοδολογία: Για την συλλογή, οργάνωση και ανάλυση των δεδομένων της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική εμπειρική μέθοδος. Το εργαλείο που αξιοποιήθηκε ήταν το δομημένο ερωτηματολόγιο. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 111 ιδιοκτήτες, διευθυντές, διευθυντές προσωπικού και προϊστάμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων κυρίως της Βορείου Ελλάδος. Αποτελέσματα: Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν πόσο σημαντική είναι για τους εργοδότες η κατοχή κοινωνικών δεξιοτήτων προκειμένου να προχωρήσουν στην πρόσληψη ενός εργαζόμενου με αναπηρία και ποια επίδραση έχουν σε αυτήν τους την απόφαση η συχνότητα εμφάνισης ή έλλειψης τους κατά τον επαγγελματικό βίο. Στο σύνολο τους οι επαγγελματικές κοινωνικές δεξιότητες βαθμολογήθηκαν τόσο για την σπουδαιότητα όσο και για την συχνότητα εμφάνισης ή απουσίας τους, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο. Ως πιο σημαντική για την εργασία, κρίθηκε η δεξιότητα του ατόμου με αναπηρία να ζητά διευκρινίσεις αναφορικά με ασαφείς οδηγίες που του έχουν δοθεί (Μέσος όρος 4,20 & Τυπική απόκλιση 0,818). Δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο και προϋπηρεσία) του συμμετέχοντα στην έρευνα επηρέασαν την διαμόρφωση και των απόψεων και των αντιλήψεων του σε ορισμένες δεξιότητες. Αναφορικά με το αντικείμενο δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται οι απαντώντες η στατιστική ανάλυση κατέδειξε την τάση διαφοροποίησης των επιχειρήσεων που ανήκουν στον παραγωγικό τομέα σε σχέση με τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες. Η πρότερη συνεργασία με κάποιον εργαζόμενο με αναπηρία εντοπίσθηκε ότι σε ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες, αποτελεί κριτήριο που διαφοροποιεί σημαντικά την απόφαση των εργοδοτών να προσλάβουν ένα άτομο με αναπηρία ενώ σε κάποιες άλλες όχι. Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας καταδεικνύουν την τάση των εργοδοτών, προϊσταμένων, διευθυντών και διευθυντών προσωπικού να θεωρούν τις κοινωνικές δεξιότητες ιδιαιτέρως σημαντικές για την εργασιακή ενσωμάτωση ενός ατόμου με αναπηρία. Για την ακρίβεια, καμία από τις 30 κοινωνικές δεξιότητες που συμπεριλήφθηκαν στο ερωτηματολόγιο δεν κρίθηκε μη σημαντική και τούτο συμφωνεί και με τα ευρήματα των προηγούμενων μελετών που αποτέλεσαν το έναυσμα για την παρούσα έρευνα.
Keywords: Κοινωνικές δεξιότητες
Επαγγελματικές κοινωνικές δεξιότητες
Άτομα με αναπηρία
Απασχολησιμότητα
Αναπηρία και απασχόληση
Απόψεις και αντιλήψεις εργοδοτών
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BatsouPetroulaMsc2021.pdf2.56 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons