Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/26289
Author: Παπακώστα, Μαρία-Ανθή
Title: Διερεύνηση εκπαιδευτικών πρακτικών για την ομαλή μετάβαση νηπίων παιδιών με αυτισμό από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Συριοπούλου-Δελλή, Χριστίνα
Abstract: Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο θεωρείται σημαντικό ορόσημο ανάπτυξης για παιδιά και οικογένειες. Για τα παιδιά ειδικά η μετάβαση στο δημοτικό σχολείο αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη εμπειρία στη ζωή τους. Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση των νηπίων παιδιών με αυτισμό από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό και για να αποφευχθούν οι δυσκολίες οι οποίες παρατηρούνται, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι να παρουσιαστούν και ν' αναπτυχθούν οι παράγοντες που θα βοηθήσουν και θα ευνοήσουν την ομαλή μετάβαση του παιδιού της προσχολικής ηλικίας και την ετοιμότητα του παιδιού αυτού προς την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, μέσα από τη παρούσα μελέτη αναζητούνται οι δυσκολίες και τα προβλήματα που συναντούν τα παιδιά με αυτισμό κατά τη μετάβαση, οι παράγοντες που δυσκολεύουν το εκπαιδευτικό προσωπικό για την έκβαση μιας επιτυχημένης μετάβασης, οι στρατηγικές μετάβασης που μπορούν ν' ακολουθήσουν αφετέρου και τα παιδιά με αυτισμό και οι εκπαιδευτικοί και τέλος οι εκπαιδευτικές πρακτικές που ευνοούν την ομαλή μετάβαση των νηπίων παιδιών με αυτισμό κατά τη διαδικασία της μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο.
Keywords: Μετάβαση
Αυτισμός
Εκπαιδευτικές πρακτικές
Στρατηγικές μετάβασης
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PapakostaMariaAnthiMsc2022.pdf654.75 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons