Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25906
Author: Νίτη, Ελένη
Title: Οι απόψεις των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και η κοινωνική εγκυρότητα για τις παρεμβάσεις των μαθητών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.
Alternative Titles: The views of special education teachers and the social validity of the interventions of students with Autism Spectrum Disorders.
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Συριοπούλου - Δελλή, Χριστίνα
Abstract: Η παρούσα ερευνητική εργασία διερεύνησε την γνώση και την χρήση των Τεκμηριωμένων Πρακτικών παρέμβασης (ΤΠ), για την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), από τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον, σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών για την κοινωνική εγκυρότητα των ΤΠ. Για τις ανάγκες διεξαγωγής της έρευνας, κατασκευάστηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο βασίστηκε στο ερευνητικό εργαλείο της Mc Neil (2019), που χρησιμοποιήθηκε σε αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα της χρήσης, της γνώσης και των απόψεων για την κοινωνική εγκυρότητα των ΤΠ, εκ μέρους των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 135 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, που εργάζονταν είτε ως εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, ή σε τμήμα ένταξης, ή σε ειδικό σχολείο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η γνώση, η χρήση και η κοινωνική εγκυρότητα συσχετίζονται θετικά μεταξύ τους. Η θετική ενίσχυση, η παροχή επιπλέον χρόνου για την ολοκλήρωση των εργασιών, η παρότρυνση/τμηματική βοήθεια, η χρήση οπτικής υποστήριξης και κοινωνικών ιστοριών βαθμολογήθηκαν υψηλότερα, ανάμεσα στις ΤΠ, για μαθητές με ΔΑΦ και στους τρεις αυτούς τομείς, δηλαδή όσον αφορά στη γνώση, στην χρήση και στις απόψεις για την κοινωνική εγκυρότητα. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τον σημαντικό ρόλο των απόψεων των εκπαιδευτικών για την κοινωνική εγκυρότητα των παρεμβάσεων, ως προς την εφαρμογή των ΤΠ στα δημόσια σχολεία.
Keywords: Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)
Τεκμηριωμένες Πρακτικές (ΤΠ)
κοινωνική εγκυρότητα
εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NitiEleniMsc2021.pdf1.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.