Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25868
Author: Παυλίδης, Παναγιώτης
Title: Η Διερεύνηση της επαγγελματικής ποιότητας ζωής των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Alternative Titles: The Investigation of the professional quality of life of Primary and Secondary education teachers
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Ανδρούτσου, Δέσποινα
Abstract: Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της Επαγγελματικής Ποιότητας Ζωής των εκπαιδευτικών που εργάζονται τόσο στη Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα. Πιο συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι διαστάσεις της Επαγγελματικής Ποιότητας Ζωής τους, οι οποίες είναι η Ικανοποίηση Συμπόνιας, η Επαγγελματική Εξουθένωση και το Δευτερεύον Τραυματικό Στρες. Επιπλέον, μελετήθηκε η επιρροή της βαθμίδας εκπαίδευσης εργασίας στην Ικανοποίηση Συμπόνιας των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, ερευνήθηκε η ύπαρξη συσχέτισης ανάμεσα στο φύλο και την Επαγγελματική Εξουθένωση αλλά και η συσχέτιση ανάμεσα στο Δευτερεύον Τραυματικό Στρες και την επαγγελματική υπηρεσία των εκπαιδευτικών. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 120 εκπαιδευτικοί, ηλικίας 20 με 51 ετών που εργάζονται είτε σε δημόσιες είτε σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες. Προκειμένου να συλλεχθούν τα δεδομένα για την Επαγγελματική Ποιότητα Ζωής τους, επιλέχθηκε η ποσοτική ερευνητική μέθοδος και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Professional Quality of Life Measure: Compassion Satisfaction and Fatigue, Version 5 (ProQOL) (Stamm, 2009). Η στατιστική ανάλυση που ακολούθησε, έγινε με την αξιοποίηση του στατιστικού λογισμικού SPSS 25. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι το επίπεδο της Ικανοποίησης Συμπόνιας ήταν μέτριο προς υψηλό ενώ τα επίπεδα της Επαγγελματικής Εξουθένωσης και του Δευτερεύοντος Τραυματικού Στρες ήταν χαμηλά προς μέτρια. Επιπρόσθετα, βρέθηκε μη στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα αναφορικά με τη διαφοροποίηση της βαθμίδας εκπαίδευσης εργασίας με την Ικανοποίηση Συμπόνιας. Επιπλέον, βρέθηκε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα σχετικά με τη συσχέτιση του φύλου με την Επαγγελματική Εξουθένωση. Πέρα από αυτό, διαφάνηκε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στο Δευτερεύον Τραυματικό Στρες και την επαγγελματική υπηρεσία των εκπαιδευτικών. Εν κατακλείδι, ορισμένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είτε επιβεβαιώνονται είτε αναιρούνται από προγενέστερες έρευνες.
Keywords: Επαγγελματική ποιότητα ζωής
Εκπαιδευτικός
Ικανοποίηση συμπόνιας
Επαγγελματική εξουθένωση
Δευτερεύον τραυματικό στρες
Compassion satisfaction
Burnout
Secondary traumatic stress
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Rights: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PavlidisPanagiotisMsc2021.pdf1.55 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons