Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25760
Author: Ευθυμιάδου, Ανθή
Title: Οι πολιτικές της ευρωπαϊκής ένωσης για την ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων των νέων και της μετάβασής τους στην αγορά εργασίας: ο θεσμός της μαθητείας.
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Supervisor: Μπουτσιούκη, Σοφία
Abstract: Τη σημερινή εποχή, μία από τις σημαντικές συνέπειες μίας κρίσης και πιο πολύ οικονομικής αφορά τον τομέα της εργασίας. Στην τελευταία σημαντική κρίση που άρχισε το 2007 και το 2008 η ανεργία αυξήθηκε σε επικίνδυνα σημεία επιφέροντας πολύ σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στους ενήλικες εργαζόμενους αλλά και τους νέους αυξάνοντας τα ποσοστά του κινδύνου φτώχιας για τις νέες ηλικιακές ομάδες. Η όλη αυτή κατάσταση έχρηζε ιδιαίτερης αντιμετώπισης, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και ενώ η κατάσταση ξεκίνησε να εξομαλύνεται, η παγκόσμια πανδημία έφερε μία νέα τάξη πραγμάτων. Σκοπός, συνεπώς, της παρούσας εργασίας είναι να αναλύσει τις πολιτικές, οι οποίες προωθούνται στην Ε.Ε και αποσκοπούν στον επανασχεδιασμό και την αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση του συστήματος ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θα αναλυθούν οι πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη μετάβαση των νέων από διάφορες μαθησιακές δραστηριότητες στην αγορά εργασίας. Επίσης, θα παρουσιαστούν κριτικά οι πρωτοβουλίες και οι μηχανισμοί για τη διασφάλιση και την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων. Ιδιαίτερη εστίαση θα γίνει στο θεσμό της μαθητείας, ο οποίος αποτελεί βασικό παράγοντα στις πολιτικές βελτίωσης της μετάβασης από το εκπαιδευτικό σύστημα στην αγορά εργασίας και συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια την προσοχή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κοινωνικών εταίρων. Επιπλέον, συγκεκριμένη αναφορά θα γίνει στη λειτουργία του θεσμού στην Ελλάδα και στη μετεξέλιξη του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου για την επέκταση της εφαρμογής του σε ευρύτερο πεδίο του εκπαιδευτικού συστήματος. Στο πλαίσιο της προσέγγισης του θεσμού της μαθητείας στην Ε.Ε, θα εξεταστούν βασικές παράμετροι σε επίπεδο οργάνωσης, λειτουργικής στήριξης και χρηματοδότησης, ενώ ειδική μνεία θα γίνει στον ουσιαστικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων.
Keywords: Επαγγελματικά προσόντα
Μαθητεία
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
EuthimiadouAnthiMsc2021.pdf870.52 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons