Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25755
Author: Μαυριά, Ιωάννα
Title: Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ανησυχίες των γυναικών σχετικά με την εμφάνισή τους και η δυσαρέσκεια με το σώμα τους
Alternative Titles: Social media use, females’ appearance concerns and body dissatisfaction
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Σίμος, Γρηγόριος
Abstract: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν κυρίαρχο ρόλο στους τρέχοντες άγραφους κοινωνικούς κανόνες και πρότυπα. Οι άνθρωποι και ειδικότερα οι νεαρές γυναίκες είναι εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο από τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των σχετικών ανησυχιών σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση. Η συχνή χρήση ΜΚΔ αποτελεί απειλή για την ψυχοσωματική υγεία των γυναικών, όπου στην αρχή εκδηλώνεται ως αισθήματα δυσαρέσκειας απέναντι στο σώμα τους. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν ο αντίκτυπος της χρήσης ΜΚΔ στις ανησυχίες των γυναικών σχετικά με την εμφάνιση και στη δυσαρέσκεια του σώματος και οι μεταβλητές που λειτουργούν διαμεσολαβητικά στη σχέση αυτή. Το δείγμα αποτελούνταν από 375 γυναίκες διαφόρων ηλικιών που συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το οποίο περιελάμβανε εκτός από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, την κλίμακα OBCS που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των συσχετίσεων μεταξύ της χρήσης ΜΚΔ και της στάσης των ατόμων απέναντι στο σώμα τους. Τα αποτελέσματα δείχνουν θετική συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας και του ΔΜΣ, καθώς και του ΔΜΣ και της ντροπής για το σώμα. Η ηλικία συσχετίστηκε αρνητικά με την επιτήρηση του σώματος και τις πεποιθήσεις για τον έλεγχο της εμφάνισης, ενώ η χρήση ΜΚΔ προέβλεψε επιτήρηση του σώματος στις γυναίκες, κοινωνικές συγκρίσεις, δυσαρέσκεια με το σώμα και ανησυχίες σχετιζόμενες με την εμφάνιση. Δεν υπάρχει παρόμοια έρευνα στην Ελλάδα, επομένως μελλοντική έρευνα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο η χρήση των κοινωνικών μέσων επηρεάζει τον ελληνικό πληθυσμό. Επιπλέον, ο καθορισμός του μεγέθους του αντίκτυπου συγκεκριμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους χρήστες και η συνεκτίμηση του ανδρικού πληθυσμού είναι τόσο οι περιορισμοί αυτής της έρευνας όσο και μελλοντικές ερευνητικές προτάσεις. Προγράμματα παρέμβασης, αρχίζοντας από τους ενεργούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νέους, με στόχο τη δημιουργία μιας υγιούς εικόνας του σώματος και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποδοχή και την αγάπη για τον εαυτό, θα εξαλείψουν τη ντροπή για το σώμα και τις επιβλαβείς κοινωνικές συγκρίσεις.
Keywords: Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Γυναίκες
Δυσαρέσκεια με το σώμα
Ανησυχίες για την εμφάνιση
Ντροπή για το σώμα
Επιτήρηση σώματος
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MauriaIoannaMsc2021.pdf933.48 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons