Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25743
Author: Σπαλιώρας, Κωνσταντίνος
Title: Εκπαιδευτική ηγεσία και χριστιανική παιδαγωγική. Η εφαρμογή τους στη σχολική διαδικασία και τα προγράμματα σπουδών
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Μακρής, Σπυρίδων
Abstract: Ο ηγετικός ρόλος του εκπαιδευτικού είτε ως διευθυντής είτε ως δάσκαλος στην τάξη είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο εκπαιδευτικός-ηγέτης στη σχέση που οικοδομεί τόσο με τους εκπαιδευτικούς-συναδέλφους του όσο και με τους μαθητές του, αποβλέπει στην αποτελεσματικότητα της αποστολής του σχολείου. Αφετηρία της έρευνάς μας ήταν ο τρόπος εφαρμογής στην εκπαιδευτική διαδικασία και τα προγράμματα σπουδών της εκπαιδευτικής ηγεσίας με τη χριστιανική παιδαγωγική. Στο ερευνητικό μέρος αξιοποιήθηκαν δύο ερευνητικά ερωτήματα για την ανεύρεση αναφορών στην ηγεσία, σε ομόριζά της και σε συγγενείς, με αυτή, έννοιες, καθώς και σε πρόσωπα με ηγετικό χαρακτήρα ή σε αποτελέσματα που απορρέουν από την δράση ή την παρουσία ηγετικών μορφών, στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και τους Φακέλους του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Με τον τρόπο αυτόν, επιτεύχθηκε η ανάδειξη αξονικών εννοιών για ζητήματα ηγεσίας στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που εκπέμπουν, για να γίνει κατανοητό και να προωθηθούν αξίες και στάσεις που αφορούν στον ρόλο του ηγέτη-εκπαιδευτικού στο σχολικό περιβάλλον.
Keywords: Χαρισματική-μετασχηματιστική ηγεσία
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Spalioras KonstantinosMsc2021.pdf1.16 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons