Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25729
Author: Νάτσα, Ελευθερία
Title: Διερεύνηση των στρατηγικών που επιλέγουν οι φιλόλογοι γενικής και ειδικής αγωγής στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τη διδασκαλία της αναγνωστικής κατανόησης και της περίληψης σε παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Γιαννούλη, Βασιλική
Abstract: Η αναγνωστική κατανόηση είναι σημαντικό στοιχείο της σχολικής ζωής και πρέπει να διδάσκεται αποτελεσματικά, ειδικά για τους μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες που βιώνουν προβλήματα κατανόησης παρά την στοχευμένη διδασκαλία. Η χρήση κατάλληλων στρατηγικών είναι απαραίτητη στην προσπάθεια βελτίωσης των δεξιοτήτων αναγνωστικής κατανόησης, για αυτό συναντούμε ποικιλία στρατηγικών. Η περίληψη είναι μια αξιοσημείωτη στρατηγική και επιπλέον αποτελεί μέρος της ύλης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση των στρατηγικών διδασκαλίας της αναγνωστικής κατανόησης και της περίληψης σε μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Οι συμμετέχοντες είναι 41 φιλόλογοι της γενικής και ειδικής αγωγής (τμήμα ένταξης, παράλληλη στήριξη) και η ανάλυση των αποτελεσμάτων του αυτοσχέδιου ερωτηματολογίου έγινε με το πρόγραμμα SPSS. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν πρωτίστως τις ερωτήσεις κατανόησης στη διδασκαλία της αναγνωστικής κατανόησης και την τεχνική της παροχής δειγματικών σημειώσεων/διαγραμμάτων για τη διδασκαλία της περίληψης. Επιπλέον, διαπιστώθηκε διαφοροποίηση στις επιλογές των φιλολόγων γενικής και ειδικής αγωγής, με την πλειοψηφία των φιλολόγων ειδικής αγωγής να επιλέγει περισσότερο ορισμένες στρατηγικές αναγνωστικής κατανόησης και περίληψης, από τους φιλολόγους ειδικής αγωγής.
Keywords: Αναγνωστική κατανόηση
Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Περίληψη
Φιλόλογοι
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NatsaEleftheriaMsc2021.pdf1.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.