Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25719
Author: Λουπεϊδου, Αικατερίνη
Title: Απόψεις γονέων ως προς τη πορεία σταδιοδρομίας και την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με νοητική αναπηρία.
Alternative Titles: Perceptions of parents regarding the career path and the vocational rehabilitation of people with intellectual disabilities.
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Παπαβασιλείου, Ιωάννα
Abstract: Βασικός σκοπός της παρούσας ποιοτικής έρευνας ήταν να μελετήσει τις απόψεις των γονέων ως προς τη πορεία σταδιοδρομίας και την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με νοητική αναπηρία. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε ένας οδηγός συνέντευξης με βάση τους βασικούς άξονες της έρευνας και συλλέχθηκε το ποιοτικό υλικό μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων. Στην έρευνα συμμετείχαν 17 γονείς που είχαν παιδιά με νοητική αναπηρία ηλικίας από 16 έως 24 ετών, ενώ για την ανάλυση του ποιοτικού υλικού αξιοποιήθηκε η προσέγγιση της Θεματικής ανάλυσης. Τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων ανέδειξαν τη σημασία που δίνουν οι γονείς στην εκπαίδευση των παιδιών τους, ώστε να δεχθούν τη κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση που θα τους εντάξει ομαλά στην αγορά εργασίας. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γονείς έχουν προσδοκίες για τα παιδιά τους και αναφέρανε συγκεκριμένα επαγγέλματα στα οποία θα μπορούσαν να απασχοληθούν τα παιδιά τους. Ακόμα διαφάνηκε η αναγκαιότητα της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Συ.Ε.Π.) για τα άτομα με νοητική αναπηρία αλλά και τα προβλήματα αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Συ.Ε.Π. Επίσης, οι γονείς υποστήριξαν την άποψη ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία μπορούν να απασχοληθούν σε ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον. Τέλος, αναδείχθηκε ο σπουδαίος ρόλος των γονέων στη πορεία της σταδιοδρομίας τους και της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.
Keywords: Ρόλος γονέων
Σταδιοδρομία
Επαγγελματική αποκατάσταση
Νοητική αναπηρία
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
LoupeidouAikateriniMsc2021.pdf1.42 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.