Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25717
Author: Πετροπούλου, Ιωάννα
Title: Γνώσεις και προτιμήσεις των εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής για τη διδασκαλία επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων σε μαθητές με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Αγαλιώτης, Ιωάννης
Abstract: Οι μαθητές και οι μαθήτριες με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες φοιτούν σε γενική σχολική τάξη σύμφωνα με τον νόμο 3699/2008. Επομένως, κρίνεται απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί Γενικής Αγωγής του Δημοτικού Σχολείου, και όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, να είναι σε θέση να διαχειριστούν μαθητές και μαθήτριες με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Οι διδακτικές επιλογές και πρακτικές των εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής επηρεάζουν την επίδοση των μαθητών/τριών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα μαθηματικά προβλήματα αποτελούν ένα μη κατανοητό κομμάτι του Αναλυτικού Προγράμματος τόσο για τους μαθητές και τις μαθήτριες τυπικής ανάπτυξης όσο και για τους μαθητές και τις μαθήτριες με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Τα μαθηματικά προβλήματα, αποτελούν ένα δύσκολο κομμάτι και για τους/τις ίδιους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνηθούν οι γνώσεις και προτιμήσεις των εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής για τη διδασκαλία επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων σε μαθητές/τριες με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Για τη διεξαγωγή της έρευνας σχεδιάστηκε ένα αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν τη διαδικασία επίλυσης που χρησιμοποιούν στη διδασκαλία τους. Η διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, που προτείνεται από το σχολικό βιβλίο, η διαδικασία που προτείνεται από τους Mayer, Lewis και Hegarty (1992) και από τους Yimer και Ellerton (2006) είναι οι τρεις προτεινόμενες διαδικασίες επίλυσης του ερωτηματολογίου. Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 144 εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Οι συμμετέχοντες/ουσες φαίνεται να μη γνωρίζουν και να μη χρησιμοποιούν στην πλειονότητά τους τα στάδια επίλυσης, ενώ μερικές φορές οι γνώσεις τους συνδέονται με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και επιφέρουν εκπαιδευτικές επιπτώσεις. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία των μαθηματικών προβλημάτων σε μαθητές/τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρείται απαραίτητη. Περεταίρω έρευνα και μελέτη κρίνονται απαραίτητες αν σημειωθεί και η ελλιπής σε αριθμό έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Keywords: Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής
Επίλυση μαθηματικών προβλημάτων
Διδακτικές επιλογές
Δημοτικό Σχολείο
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Rights: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PetropoulouIoannaMsc2021.pdf2.06 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons