Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25693
Author: Κελεσίδης, Γιάννης
Title: Η διαμόρφωση των στάσεων των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα ως προς την απασχόληση ΑμεΑ στην επιχείρησή τους, κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.
Alternative Titles: The conformation of attitudes of private enterprises employers about employment of people with disabilities at their operation, during the pandemic of Covid-19.
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Παπακωνσταντίνου, Δόξα
Abstract: Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο την διερεύνηση των στάσεων και απόψεων εργοδοτών επιχειρήσεων ή εταιρειών του ιδιωτικού τομέα στον ελλαδικό χώρο, κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19. Για τον σκοπό αυτόν, με τη χρήση σταθμισμένου ερευνητικού εργαλείου γίνεται σκιαγράφηση των απόψεων και αντιλήψεων των εργοδοτών πριν την εμφάνιση και την ευρεία διάδοση του κορωνοϊού, και εν μέσω της πανδημίας, για να καταστεί δυνατή η σύγκριση των δεδομένων και η εξαγωγή συμπερασμάτων. Στη συγκεκριμένη έρευνα δέχθηκαν να συμμετάσχουν συνολικά 115 εργοδότες, αποδεχόμενοι να συμπληρώσουν το προσαρμοσμένο, για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας, ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε από την Παπακωνσταντίνου (2012) στη διδακτορική διατριβή της. Παράλληλα, γίνεται απόπειρα να χαρτογραφηθεί αν δευτερογενείς παράγοντες, όπως τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, το μέγεθος και η τοποθεσία της επιχείρησης, το είδος της αναπηρίας και η προηγούμενη εμπειρία με κάποιο άτομο με αναπηρία, παίζει κάποιον ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων και στάσεων των εργοδοτών. Αφού συλλέχθηκαν τα ερωτηματολόγια συμπληρωμένα, καταγράφηκαν οι απαντήσεις και ακολούθησε η στατιστική ανάλυση τους μέσω του προγράμματος Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οι απόψεις των εργοδοτών, πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας, παρουσίασαν ορισμένες μεταβολές, δείχνοντας πως οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού δεν αφήνει ανεπηρέαστη την θέση των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Επίσης, η ανάλυση των δεδομένων της έρευνας, μαρτυρά κάποια συσχέτιση ορισμένων παραγόντων και μεταβλητών, όπως το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και η προηγούμενη εμπειρία των εργοδοτών, με την απόφαση πρόσληψης εργαζομένων με αναπηρία.
Keywords: Άτομα με αναπηρία
Στάσεις εργοδοτών
Εργαζόμενοι
Αγορά εργασίας
COVID-19
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KelesidisGiannisMsc2021.pdf4.43 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons