Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25058
Author: Τσάκωνα, Μαρία
Title: Οι θετικές επιδράσεις των τεχνών στον εγκέφαλο. Και πώς μπορούν αυτές να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι λειτουργίες του εγκεφάλου σε φυσιολογικό ή ασθενή εγκέφαλο (θεραπεία μέσω της τέχνης).
Alternative Titles: The positive effects of the arts on the brain. And how these can be used to improve brain functions in normal or diseased brain (art therapy).
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Νευροεπιστήμη της Εκπαίδευσης
Supervisor: Ντινόπουλος, Αθανάσιος
Abstract: Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί προσπάθεια να παρουσιασθούν οι βασικές μορφές θεραπείας μέσω της τέχνης, όπως αυτές εφαρμόζονται και χρησιμοποιούνται στον χώρο της υγείας. Είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία θεραπειών, που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών θεραπευτών και επαγγελματιών υγείας. Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές σημαντικές εξελίξεις έχουν συμβεί στις θεραπείες μέσω της τέχνης, οι οποίες προάγουν τον επιστημονικό στοχασμό και την ψυχολογική σκέψη, εμβαθύνουν στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στις στηριζόμενες σε επιστημονικά δεδομένα θεραπευτικές δυνατότητες της τέχνης. Διάφορα μοντέλα παρέμβασης, θεωρητικές προσεγγίσεις και μεθοδολογικά εργαλεία έχουν διαμορφωθεί, τα οποία είναι χρήσιμα τόσο για τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς και τους καλλιτέχνες όσο και για κάθε ενδιαφερόμενο. Η εργασία αυτή αποτελείται από τρία κεφάλαια. Το πρώτο πραγματεύεται τις νευροβιολογικές βάσεις και νευρωνικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά την παραγωγή ή την παρακολούθηση τεχνών. Το δεύτερο αναλύει τα οφέλη των λειτουργιών του εγκεφάλου, που επιφέρει η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή τέχνης και το τρίτο αφορά τα πεδία στα οποία οι τέχνες χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικό μέσο σε ενήλικο και ανήλικο ανθρώπινο δυναμικό. Γενικότερα, εξετάζονται οι εκφραστικές-δημιουργικές θεραπείες σε ένα διεπιστημονικό πεδίο που συνδυάζει πολλές μορφές τέχνης. Πρόσθετα γίνεται μία προσπάθεια αποτύπωσης των περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη διαδικασία των διαφόρων ειδών της τέχνης ή ωφελούνται από αυτές. Έμφαση δίνεται ακόμη στην παρουσίαση σημαντικών εφαρμογών διάφορων θεραπευτικών προσεγγίσεων διαμέσου της τέχνης, ως μία προσπάθεια απόδοσης μίας πιο σύγχρονης οπτικής του γνωστικού αντικειμένου. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλο το κείμενο υπάρχουν προσδιορισμοί βασικών εννοιών και όρων.
Keywords: Εγκέφαλος
Δημιουργική θεραπεία μέσω τέχνης (ΔΘΤ
Θεραπεία μέσω τέχνης
Εικαστική θεραπεία
Μουσικοθεραπεία
Νευροεπιστήμη
Νευροαισθητική
Νευροευπλαστότητα
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Νευροεπιστήμη της Εκπαίδευσης (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TsakonaMariaMsc2020.pdf986.88 kBAdobe PDFView/Open
TsakonaMariaMsc2020extra1.zip.rar1.04 MBRAR Compression FormatView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons