Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24926
Συγγραφέας: Δαλαγιώργου, Γεωργία
Τίτλος: Η σημασία των κοκκοειδών κυττάρων της παρεγκεφαλίδας, μια συζήτηση γύρω από τη φυσιολογία και τη λειτουργία τους.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Νευροεπιστήμη της Εκπαίδευσης
Επόπτης Καθηγητής: Τριάρχου, Λάζαρος
Περίληψη: Τα κοκκοειδή κύτταρα είναι νευρώνες που βρίσκονται στην κοκκώδη στιβάδα της παρεγκεφαλίδας. Είναι οι μεγαλύτεροι σε αριθμό νευρώνες και αποτελούν πάνω από το 50% των νευρώνων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης έχουν μια διαφορετική αρχιτεκτονική με λίγους δενδρίτες και ιδιαίτερους νευράξονες, τις παράλληλες ίνες. Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα θεωρούνταν απλοί ενδιάμεσοι νευρώνες που μεταφέρουν την πληροφορία των προσαγωγών σημάτων στα κύτταρα Purkinje. Αυτή η θεώρηση άλλαξε όταν πρόσφατες μελέτες έφεραν στο φως νέα δεδομένα σχετικά με τη λειτουργικότητα και τη συνδεσιμότητα των κυττάρων αυτών. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση των τεχνολογικών εξελίξεων και των νέων μεθόδων απεικόνισης. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστεί η αρχιτεκτονική και η συνδεσιμότητα των κοκκοειδών κυττάρων, όπως επίσης και οι νέες προσεγγίσεις σχετικά με τη κωδίκευση και τη λειτουργία τους.
Λέξεις Κλειδιά: Παρεγκεφαλίδα
Κοκκοειδή κύτταρα
Κοκκώδης στιβάδα
Κωδίκευση
Φυσιολογία
Προσδοκία ανταμοιβής
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Νευροεπιστήμη της Εκπαίδευσης (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
DalagiorgouGeorgiaMsc2020.pdf732.91 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons