Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24450
Author: Γεωργαντά, Σοφία
Title: Προγραμματισμός, προσέλκυση, επιλογή και ανάπτυξη προσωπικού ιδιωτικών κέντρων δια βίου μάθησης επιπέδου ένα και δύο
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βούζας, Φώτιος
Abstract: Η παρούσα εργασία επεδίωξε να ερευνήσει την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων, να διερευνήσει το πώς επιτελούνται οι βασικές λειτουργίες της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού από το αρμόδιο τμήμα στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης επιπέδου Ένα και Δύο και ποιος ο ρόλος του διευθυντή – ηγέτη στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Η μεθοδολογική προσέγγισή που ακολουθήθηκε ήταν η ποιοτική μέθοδος. Στην ποιοτική έρευνα συμμετείχαν 10 διευθυντές από Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) που παρέχουν συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και γενική εκπαίδευση ενηλίκων στο Νομό Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ιδιωτικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επίπεδου Ένα και Δύο δεν έχουν οργανωμένο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Συνήθως την ευθύνη σε θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού την έχει ο διευθυντής του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με τον διευθυντή κατάρτισης. Τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο απασχόλησης του υπεύθυνου – των υπευθύνων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού είναι ο προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού, η προσέλκυση και η επιλογή προσωπικού. Ως προς τον προγραμματισμό, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης καθορίζουν τις ανάγκες για διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό κυρίως μετά την ανακοίνωση νέων προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Ως προς τις πηγές προσέλκυσης, οι συστάσεις είναι η κυρίαρχη μέθοδος για τη στρατολόγηση διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ για τις μεθόδους επιλογής προσωπικού οι συνεντεύξεις, το βιογραφικό σημείωμα και οι συστάσεις αποτελούν τις κύριες μεθόδους. Επίσης, αν και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης είναι φορείς παροχής εκπαίδευσης δεν έχουν οργανωμένο τμήμα εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού. Τα αποτελέσματα παρουσίασαν ότι η προσέλκυση, η επιλογή και η διατήρηση του προσωπικού είναι τα κρίσιμα ζητήματα, αλλά και οι βασικές προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει ο υπεύθυνος. Σχετικά με τα τυπικά προσόντα, τις ικανότητες, δεξιότητες αλλά και τα προσωπικά γνωρίσματα που πρέπει να διαθέτει ο διευθυντής του εκπαιδευτικού οργανισμού ως διαχειριστής ανθρώπινου δυναμικού τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν το πόσο απαραίτητο είναι να έχει γνώσεις διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει εμπειρία ετών στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και συγκεκριμένα στον εκπαιδευτικό οργανισμό που θα αναλάβει τα καθήκοντα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιλήψεις των διευθυντών για το ρόλο του διευθυντή – ηγέτη στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ως διαχειριστή ανθρώπινου δυναμικού, καθώς τον συνδέουν με τον ρόλο του διαμορφωτή της οργανωσιακής κουλτούρας.
Keywords: Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού
Κέντρα Δια Βίου Μάθησης
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GeorgantaSofiaMsc2019.pdf1.59 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.