Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24343
Author: Ευάγγελος, Φέκας
Title: Μια ανάλυση των εξαγωγών του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού - μελέτη περίπτωσης της ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΒΕΕ
Date Issued: 2020
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Supervisor: Παναγιωτίδης, Θεόδωρος
Abstract: Τα τελευταία 12 χρόνια και μετά την πτώση της Lehmann Brothers και της επακόλουθης παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου πολυετούς κρίσης , τόσο οικονομικής όσο και κοινωνικής. Την δεδομένη χρονική στιγμή κατά το ξέσπασμα της κρίσης, η ελληνική οικονομία ήταν κυρίως εσωστρεφής και βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε ανάπτυξη στηριζόμενη σε αύξηση της κατανάλωσης μέσω του εξωτερικού δανεισμού. Με την κατάρρευση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, οι αδυναμίες ενός χρόνια πάσχοντος οικονομικού μοντέλου ήρθαν στην επιφάνεια ,απαιτώντας σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές εισοδημάτων σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Τότε ήταν που ήρθαν και πάλι στο επίκεντρο οι εξαγωγές και τα απτά οφέλη που απέφεραν σε όσες επιχειρήσεις είχαν, από το παρελθόν, στρατηγικά επενδύσει και αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα. Έννοιες όπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η βελτίωση του, ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, διεθνής ανταγωνιστικότητα, οικονομίες κλίμακας , μπήκαν στο επίκεντρο προβάλλοντας ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής μεγέθυνσης από το τότε χρεοκοπημένο και κατά γενική ομολογία πεπερασμένο. Ένας από τους κλάδους με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα είναι η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Πέρα από το προϊόν της φέτας , τα τελευταία 20 χρόνια αιχμή του δόρατος των γαλακτοκομικών βιομηχανιών έχει αποτελέσει το αυθεντικό ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, λόγω των υψηλών διατροφικών του αξιών και της πλούσιας γεύσης του. Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι είναι παγκοσμίως γνωστό και ως Greek Yogurt. Ο πρώτος αντικειμενικός σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να αναλύσει το πως έχει διεισδύσει το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι σε μια σειρά από σημαντικές αγορές του εξωτερικού , θέτοντας ως παράδειγμα και αναλύοντας την γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΒΕΕ, μια αμιγώς ελληνική και οικογενειακή επιχείρηση του νομού Σερρών, η οποία με μια σειρά από στοχευμένες επιλογές έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί τόσο στην εγχώρια όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά παραγωγής γιαουρτιού. Ο δεύτερος αντικειμενικός σκοπός, είναι να αναδείξει ευκαιρίες που προκύπτουν σε σημαντικές διεθνείς αγορές γιαουρτιού, προκλήσεις αλλά και κινδύνους που εγκυμονεί η μη κατοχύρωση του Greek Yogurt, υπό το πρίσμα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Keywords: Εξαγωγές
Ελληνικό γιαούρτι
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FekasEuangelosMsc2020.pdf2.49 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons