Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24270
Συγγραφέας: Θωμαΐδου, Αικατερίνη
Τίτλος: Ανάλυση συμπεριφορών των εκπαιδευτικών κατά τη διδακτική πράξη σε σχέση με τη συναισθηματική νοημοσύνη
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Πλατσίδου, Μαρία
Περίληψη: Με την παρούσα εργασία επιχειρήθηκε να καταδειχθεί η σχέση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης και της διδακτικής πράξης των εκπαιδευτικών, και συγκεκριμένα να ελεγχθεί η υπόθεση αν επηρεάζεται η συμπεριφορά των εκπαιδευτικών κατά τη διδακτική πράξη από τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, μέσω των βινιετών προσπαθήσαμε να χαρτογραφήσουμε τη συμπεριφορά του κάθε εκπαιδευτικού και το εύρος των διαφορετικών τους αντιδράσεων. Ο έλεγχος της υπόθεσης έγινε με τη χρήση μεικτού μοντέλου έρευνας δηλαδή ποσοτική και ποιοτική έρευνα σε ένα δείγμα 15 εκπαιδευτικών, στους οποίους μετρήθηκε η συναισθηματική νοημοσύνη, με το εργαλείο αυτοαναφορών. Μετρήθηκε ακόμη η αντίδρασή τους σε διάφορες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας τους, μέσω βινιετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως: οι εκπαιδευτικοί που έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αντιμετωπίζουν κάθε περιστατικό που μπορεί να προκύψει μέσα στην τάξη αμεσότερα, με πραγματικό ενδιαφέρον για τους μαθητές τους, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς που σκόραραν χαμηλά στο ερωτηματολόγιο συναισθηματικής νοημοσύνης και ενδιαφέρονται περισσότερο για την τήρηση του σχολικού προγράμματος.
Λέξεις Κλειδιά: Συναισθηματική νοημοσύνη
Εκπαιδευτική πράξη
Συμπεριφορά εκπαιδευτικών
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ThomaidouAikateriniMsc2020.pdf2.37 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.