Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24240
Συγγραφέας: Βρατσίνη, Ελένη
Τίτλος: Η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτών πρώην χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών: μια εμπειρική μελέτη στο ΚΕΘΕΑ
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Περίληψη: Η εκπαίδευση των πρώην χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών αποτελεί σκέλος της θεραπείας της συγκεκριμένης ομάδας και της κοινωνικής αλλά και επαγγελματικής επανένταξης της, με τη συμπερίληψη της στα περισσότερα θεραπευτικά προγράμματα. Οι εκπαιδευτές αναλαμβάνουν ένα απαιτητικό έργο που δεν ταυτίζεται με τις εμπειρίες της γενικής εκπαίδευσης. H παρούσα έρευνα αποσαφηνίζει το καθεστώς εκπαίδευσης των εκπαιδευτών που εργάζονται στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, σε όλα τα στάδια της εργασίας τους, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους ανάπτυξης. Αξιοποιήθηκαν ποιοτικές μέθοδοι έρευνας και διεξήχθησαν ημιδομημένες συνεντεύξεις σε υπευθύνους εκπαίδευσης, εκπαιδευτές και εκπαιδευομένους των θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν την αναγκαιότητα α) της εισαγωγικής εκπαίδευσης, παρόλο που δεν προσφέρεται και β) της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της εργασίας, όπου η ομάδα των συναδέλφων αναδεικνύεται αρκετά υποστηρικτική, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες εκπαίδευσης από τον οργανισμό για το εκπαιδευτικό προσωπικό, παρά μόνο για το θεραπευτικό. Οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες σχετίζονται με την ανανέωση των εκπαιδευτών σε τεχνικές εκπαίδευσης και κινητοποίησης εκπαιδευομένων, με την εκπαιδευτική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών αλλά και με τη γνώση των θεραπευτικών διαδικασιών που ακολουθούνται. Τέλος, η συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις βιωματικού χαρακτήρα με αξιολόγηση δράσεων και ανατροφοδότηση προτιμάται από τους εκπαιδευτές σε αντίθεση με την παθητική παρακολούθηση εισηγήσεων.
Λέξεις Κλειδιά: Εκπαιδευτές
Πρώην Χρήστες Ψυχοτρόπων Ουσιών
Επαγγελματική Ανάπτυξη
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Δικαιώματα: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
VratsiniEleniMsc2020.pdf1.6 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons