Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24226
Author: Μουτάφη, Παρασκευή
Title: Αναγνωστική κατανόηση δίγλωσσων μαθητών στο δημοτικό σχολείο: αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών που ακολουθούν.
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Γουλετά, Ειρήνη
Abstract: Το αντικείμενο που μελετά η παρούσα διπλωματική εργασία είναι οι στρατηγικές αναγνωστικής κατανόησης που χρησιμοποιούν οι δίγλωσσοι μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο και η αποτελεσματικότητά τους. Η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού των δίγλωσσων μαθητών στα ελληνικά σχολεία και η ανάγκη των δασκάλων να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις αναγνωστικές δυσκολίες τους αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόληση με το παρόν θέμα. Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης ερευνώνται εφτά άρθρα που εξετάζουν τη χρήση στρατηγικών από δίγλωσσους μαθητές με υψηλή και χαμηλή αναγνωστική επίδοση με μητρικές γλώσσες που ποικίλλουν. Ειδικότερα, μελετάται η διαφοροποίηση μεταξύ των μαθητών με υψηλή και χαμηλή επίδοση ως προς τη χρήση στρατηγικών αναγνωστικής κατανόησης, η ενδεχόμενη διαφοροποίηση στη χρήση των στρατηγικών κατανόησης που χρησιμοποιούν οι μαθητές κατά την ανάγνωση στη μητρική και τη δεύτερη γλώσσα και η ενδεχόμενη επιρροή του τύπου της διγλωσσίας (παράλληλη, διαδοχική) στη χρήση στρατηγικών αναγνωστικής κατανόησης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές με υψηλή επίδοση και οι μαθητές που ανήκουν στην παράλληλη διγλωσσία χρησιμοποιούν στρατηγικές που υπερτερούν ποιοτικά και ποσοτικά σε σχέση με αυτές των μαθητών με χαμηλή επίδοση και αυτών που ανήκουν στη διαδοχική διγλωσσία. Τέλος, όσον αφορά τη διαφοροποίηση κατά την ανάγνωση στη μητρική και τη δεύτερη τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα. Συνεπώς, από τα ευρήματα και τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι η συστηματική διδασκαλία των ποιοτικών στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι δίγλωσσοι μαθητές με υψηλή αναγνωστική επίδοση μπορεί να ενισχύσει την αναγνωστική κατανόηση αυτών με χαμηλότερη επίδοση.
Keywords: Διγλωσσία
Δεύτερη γλώσσα
Αναγνωστική κατανόηση
Στρατηγικές
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020
Rights: Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MoutafiParaskeuviMsc2020.pdf682.09 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons