Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24224
Author: Τέλλη, Ευτυχία
Title: Ο ρόλος των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου: δυνατότητες και περιορισμοί. Οι απόψεις των στελεχών εκπαίδευσης Νομού Θεσσαλονίκης.
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Επιστημονικά και παιδαγωγικά καθήκοντα σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης ασκούν για περισσότερα από 35 έτη οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Ο θεσμός των σχολικών συμβούλων καταργήθηκε το 2018, όταν και εισήχθη ο θεσμός του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε). Ο Ν. 4547/2018 για πρώτη φορά επέτρεψε την δημιουργία των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. (Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού), τα οποία είναι υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και τα οποία στελεχώνονται από τους Σ.Ε.Ε. Οι πρώτοι Σ.Ε.Ε. ανέλαβαν καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2018 και ήδη διανύουν την πρώτη θητεία τους. Η κατάργηση του θεσμού των Σ.Σ. και η αντικατάστασή του από αυτόν του Σ.Ε.Ε. προκάλεσε ένα μεγάλο διάλογο και διχογνωμία στην επιστημονική εκπαιδευτική κοινότητα. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει το πλαίσιο λειτουργίας των Σ.Ε.Ε., τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και τον τρόπο επιλογής τους, καθώς και τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των Σ.Σ. Προσδοκά να διερευνήσει περαιτέρω τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα που έχουν οι Σ.Ε.Ε. κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τον τρόπο επιλογής τους, να προβεί σε σύγκριση των δύο θεσμών του Σ.Ε.Ε. και του Σ.Σ., να εξετάσει τον θεσμό των Ολομελειών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ αλλά και της συνύπαρξης διαφορετικών ειδικοτήτων Σ.Ε.Ε. στα ΠΕ.Κ.Ε.Σ, καθώς και τη σχέση τους με τα ΚΕΣΥ. Η ερευνήτρια χρησιμοποιεί την ποιοτική μέθοδο και συγκεκριμένα την λήψη 11 ημι-δομημένων συνεντεύξεων εις βάθος, καθώς την ενδιαφέρει να αντλήσει πληροφορίες για το υπό διερεύνηση θέμα από συγκεκριμένες πηγές πληροφόρησης. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρει την ερευνήτρια να ερευνήσει τις απόψεις και τις εμπειρίες στελεχών της εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τα ερευνητικά ερωτήματα της παρούσας έρευνας, διότι η μακροχρόνια θητεία τους σε καθοδηγητικές θέσεις στην εκπαίδευση τους καθιστά ικανούς να εισφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στην έρευνα. Το νόημα των 11 συνεντεύξεων αποδόθηκε συνοπτικά σε αντίστοιχα κείμενα, τα οποία επισυνάπτονται ως «Παράρτημα». Από την εξέταση των συνεντεύξεων και των κειμένων που αποδίδουν το νόημα αυτών η ερευνήτρια εξήγαγε συμπεράσματα σχετικά με τα ερευνητικά ερωτήματα.
Keywords: Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου
ΠΕ.Κ.Ε.Σ
Information: Διπλωματική εργασία-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TelliEftychiaMsc2020.pdf1.11 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.