Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24199
Author: Τόδα, Ελένη
Title: Η αξιοποίηση της αριστοτελικής και καντιανής ηθικής στην άσκηση της εκπαιδευτικής ηγεσίας σε ζητήματα ιδιωτικότητας και ηλεκτρονικού εκφοβισμού
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Μακρής, Σπυρίδων
Abstract: Η ηθική του διαδικτύου επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και ειδικά τα παιδιά που έχουν ολοένα αυξανόμενη πρόσβαση σ’ αυτό και θέτει ζητήματα όπως η παράβαση της ιδιωτικότητας και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός και η ηθική εκπαιδευτική ηγεσία αναλαμβάνει να επηρεάσει τις στάσεις και συμπεριφορές των μαθητών γι’ αυτά τα κοινωνικά ζητήματα. Αφετηρία της έρευνάς μας είναι η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο σχολείο σε θέματα ηθικής στην ΤΠΕ, ώστε να μην υφίσταται ανάγκη να τίθενται περιορισμοί κατά τη χρήση του. Στο ερευνητικό μέρος αξιοποιούνται τέσσερα ηθικά διλλήματα όπου οι διευθυντές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να απαντήσουν σε τέσσερα αντίστοιχα ερωτήματα, ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη διαμόρφωσης ηθικού χαρακτήρα και ηθικής συνείδησης των μαθητών, με βάση τις αρχές της Αριστοτελική της Καντιανής ηθικής αντίστοιχα, για την προστασία της ιδιωτικότητας και την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Στις απαντήσεις των διευθυντών αναδεικνύονται αξίες, η αυτονομία, η ελευθερία του ατόμου, το δικαίωμα, η φιλία, η συνεργασία, η ευθύνη. Φαίνεται να εμπλέκονται και οι δύο φιλοσοφικές θεωρίες με ιδιαίτερη έμφαση στην Καντιανή ηθική, όπου οδηγός των ανθρώπινων πράξεων είναι ο καθολικός νόμος και λιγότερο ο χαρακτήρας του ατόμου.
Keywords: Ιδιωτικότητα
Ηλεκτρονικός εκφοβισμός
Ηθική σχολική ηγεσία
Αριστοτελική ηθική
Καντιανή ηθική
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TodaEleniMsc2020.pdfΜεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία1.25 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons