Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24181
Author: Γούλα, Ιωάννα
Title: Απόψεις εκπαιδευτικών και διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τον θεσμό της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών : η περίπτωση του Ν.Σερρών.
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Στην παρούσα εργασία επιχειρήθηκε ο προσδιορισμός των απόψεων εκπαιδευτικών και διευθυντών του Νομού Σερρών για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, ιδίως στην πρωτοβάθμια. Πραγματοποιήθηκε η καταγραφή του ρόλου των φορέων αξιολόγησης από ιστορική άποψη και μέσω των νομοθετικών κειμένων. Το ερευνητικό μέρος περιλάμβανε προσωπικές συνεντεύξεις εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολικών μονάδων. Παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να είναι θετικοί απέναντι στη διαδικασία της αξιολόγησης, με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας φάνηκε πως έως ένα βαθμό διατηρεί τον ελεγκτικό της χαρακτήρα με τον τρόπο που εφαρμόζεται. Αντίθετα, οι διευθυντές υπογράμμισαν τον βελτιωτικό χαρακτήρα της υφιστάμενης αξιολόγησης, ενώ δεν θεωρούν πως αυτή ενέχει τιμωρητικό και ελεγκτικό προσανατολισμό. Αν και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί προέταξαν το ζήτημα της εσωτερικής αξιολόγησης, δηλαδή με τη συμμετοχή ατόμων τα οποία εμπλέκονται μέσα στη σχολική μονάδα, υπήρχε και ένα τμήμα, διόλου ευκαταφρόνητο το οποίο πρότεινε τη διεξαγωγή αξιολογήσεων από άτομα τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τη σχολική μονάδα. Οι διευθυντές θεώρησαν ότι η αξιολόγηση επιτυγχάνεται καλύτερα διά μέσου του έργου του διευθυντή σε συνεργασία με τον σχολικό σύμβουλο. Σε επίπεδο συνθηκών αξιολόγησης κοινή συνισταμένη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές αποτελεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία αναγνωρίζει πως η αξιολόγηση θα πρέπει να συντελείται μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί τόνισαν πως την αξιοποίηση και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων θα πρέπει να την αναλαμβάνουν ανεξάρτητοι ειδικοί, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία σε ζητήματα αξιολόγησης προκειμένου να διασφαλιστούν αξιοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο έργο των εκπαιδευτικών. Από την άλλη, οι διευθυντές τόνισαν ότι η επεξεργασία θα πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το Υπουργείο ή οι περιφερειακές διευθύνσεις.
Keywords: Αξιολόγηση
Εκπαιδευτικοί
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GoulaIoannaMsc2020.pdf1.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.