Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24168
Συγγραφέας: Τσούνιου, Άρτεμις
Τίτλος: Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα – Απόψεις εκπαιδευτικών ειδικών δημοσίων σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αναφορικά με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Επόπτης Καθηγητής: Παπακωνσταντίνου, Δόξα
Περίληψη: Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα. Η εργασία αναπτύσσεται σε δυο βασικά μέρη: στο πρώτο μέρος γίνεται η θεωρητική προσέγγιση του θέματος, βάσει της ξενόγλωσσης και της ελληνικής βιβλιογραφίας. Το θεωρητικό μέρος αφόρα κυρίως την αποσαφήνιση των βασικών εννοιών που μας απασχολούν στη δεδομένη μελέτη και την περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης σε Ευρώπη και Ελλάδα με απώτερο στόχο την απαραίτητη θεωρητική πλαισίωση του θέματος, προκειμένου να κατανοηθούν ουσιωδέστερα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Στο ερευνητικό μέρος, επιχειρείται να ερευνηθεί, κατά κύριο λόγο, η ποιότητα και κατ’ επέκταση η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ελληνικών ειδικών επαγγελματικών σχολείων. Οι παράμετροι ερευνώνται με βάση τις απόψεις των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια και Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν, σε γενικές γραμμές, ικανοποιητικές τις εκπαιδευτικές παροχές των σχολείων παρότι δηλώνουν ότι υπάρχουν αρκετές οικονομικές δυσκολίες και ελλείψεις τόσο υλικές όσο και ανθρωπίνου δυναμικού. Θεωρούν ότι η εκπαίδευση που παρέχεται είναι ικανοποιητική, από την άποψη ότι τα υπάρχοντα μέσα αξιοποιούνται όσο το δυνατόν καλυτέρα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, παρότι είναι ελλιπή. Συμπερασματικά, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι υπάρχουν ορισμένα σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις στα σχολεία τα οποία όμως οφείλονται κυρίως στα ελλιπή κρατικά κονδύλια και όχι στην προσωπική εργασία των εκπαιδευτικών.
Λέξεις Κλειδιά: Ειδική επαγγελματική εκπαίδευση
Ειδική επαγγελματική κατάρτιση
Δημόσιο σύστημα
Ποιότητα εκπαίδευσης
Δημόσιο ειδικό επαγγελματικό σχολείο
Απόψεις εκπαιδευτικών
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TsouniouArtemisMcs2020.pdf1.52 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Τα τεκμήρια στην ΨΗΦΙΔΑ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.