Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24077
Συγγραφέας: Τζιριβήλα, Φωτεινή Χρυσάνθη
Τίτλος: Απόψεις γονέων γύρω από τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική εκπαίδευση των ατόμων με Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση
Επόπτης Καθηγητής: Καρτασίδου, Λευκοθέα
Περίληψη: Στην παρούσα μελέτη μελετώνται οι απόψεις των γονέων με ή χωρίς με παιδιά με αυτισμό, σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πληθώρα ερευνών που να εξετάζει τους δύο αυτούς τομείς, έτσι ώστε να είναι εφικτό να υλοποιούνται προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης σε άτομα με αυτισμό. Για τον λόγο αυτό μελετήθηκαν οι απόψεις 80 γονέων, οι 35 εκ των οποίων έχουν παιδιά με ΔΦΑ, με σκοπό να στηριχθούν σε αυτές οι επόμενες μελέτες που θα αφορούν στον σχεδιασμό των σεξουαλικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Για την μελέτη αυτών των απόψεων χρησιμοποιήθηκε ένα τροποποιημένο στις απαιτήσεις της παρούσας έρευνας ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού τύπου, ενώ για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό ανοικτού κώδικα PSPP 1.01. Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως οι γονείς κρατούν μια ουδέτερη στάση σχετικά με τα σεξουαλικά δικαιώματα και τις αποδεκτές συμπεριφορές των ατόμων με ΔΦΑ, ενώ τείνουν να αποδέχονται τα θετικά οφέλη της σεξουαλικής εκπαίδευσης, κυρίως όταν αυτή ξεκινά κατά την παιδική ηλικία και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των ίδιων των γονέων με τους εκπαιδευτικούς και τους εξειδικευμένους επιστήμονες. Ακόμη, οι γονείς έδειξαν να συμφωνούν απόλυτα με τις προτεινόμενες θεματολογίες που τους παρουσιάστηκαν ως απαραίτητες στην εκπαιδευτική διαδικασία, κυρίως σε αυτές που αφορούν στην προσωπική φροντίδα υγιεινής και στην πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Ακόμη, η γονείς συμφώνησαν πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν την υλοποίηση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στο σχολείο με κύριο παράγοντα την έλλειψη του εκπαιδευτικού υλικού και των προγραμμάτων, καθώς και την ελλιπή επιμόρφωση και εξειδίκευση των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τα ευρήματα επομένως της παρούσας έρευνας, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι υψίστης σημασίας και είναι δυνατόν να βοηθήσουν τους γονείς να τους εμπιστευτούν, ώστε να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης.
Λέξεις Κλειδιά: Σεξουαλικότητα
Σεξουαλική εκπαίδευση
Απόψεις γονέων
ΔΦΑ
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Δικαιώματα: CC0 1.0 Παγκόσμια
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TzirivilaPhotiniChrisanthiMsc2020.pdf875.05 kBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons