Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24075
Author: Δανδουλάκης, Αλέξανδρος
Title: H επαγγελματική ανάπτυξη των διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο θεσμό του mentoring: η περίπτωση του Νομού Λασιθίου
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Η παρούσα εργασία εστιάζει την επαγγελματική ανάπτυξη των διευθυντών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο θεσμό του mentoring. Όπως είναι γνωστό, οι διευθυντές κατέχουν γενικότερα μια ιδιαίτερη θέση στα εκπαιδευτικά δρώμενα και ειδικότερα μέσα στη σχολική μονάδα που ηγούνται. Ως διοικητικοί προϊστάμενοι έχουν την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Εξαιτίας του πολυδιάστατου ρόλο τους, έχουν και την ευθύνη της καθοδήγησης, με κύριο έργο την διαμόρφωση και ανάδειξη του οράματος του σχολείου. Το mentoring έχει εμφανιστεί ως στρατηγική επαγγελματικής ανάπτυξης, αντιπροσωπεύοντας την αναβάθμιση της ανοργάνωτης έναρξης της διδακτικής σταδιοδρομίας. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την εφαρμογή του mentoring στους οργανισμούς, και ειδικότερα σε χώρες υψηλής απόδοσης ως προς τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, καταδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που το συνοδεύουν. Η εργασία είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ασχολείται με την βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος και το δεύτερο εστιάζει στην έρευνα, την καταγραφή, καθώς και την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από αυτήν. Η πρωτοτυπία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, έγκειται στο γεγονός ότι εστιάζει σε μια γεωγραφική περιοχή και συγκεκριμένα το Νομό Λασιθίου, αναπτύσσοντας την στάση και τις απόψεις των διευθυντών σχολικών μονάδων για την επαγγελματική τους ανάπτυξη και το mentoring, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα.
Keywords: Διευθυντής
Mentoring
Επαγγελματική ανάπτυξη
Επιμόρφωση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DandoulakisAlexandrosMsc2020.pdf2.38 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons