Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24068
Author: Πενέκελη, Γεωργία
Title: Αναγνωστική κατανόηση και λεκτική μνήμη μαθητών με ειδικές μαθησιακές διαταραχές και μαθητών χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τάξεων Δ’-ΣΤ’ δημοτικού σχολείου
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Γιαννούλη, Βασιλική
Abstract: Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της Αναγνωστικής Κατανόησης και της Λεκτικής Μνήμης μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές (Ε.Μ.Δ.) και μαθητών χωρίς Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Ε.Ε.Α.). Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν 83 μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου, από τους οποίους οι 32 ήταν μαθητές με Ε.Μ.Δ. και οι 51 ήταν μαθητές χωρίς Ε.Ε.Α. Η αξιολόγηση των μαθητών έγινε με την χρήση σχετικών ερευνητικών εργαλείων, τα οποία παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι το «Τεστ Ανάγνωσης» ή «Τεστ Α» -για την αξιολόγηση της αναγνωστικής κατανόησης- των Σ. Παντελιάδου και Φ. Αντωνίου (2007) και το «Εργαλείο Ανίχνευσης και Διερεύνησης των Διαταραχών Μνήμης στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό» ή «Τεστ Μνήμης» –για την αξιολόγηση της λεκτική μνήμης- των Ηλ. Μπεζεβέγκη, Αλ. Οικονόμου και Κ. Μυλωνά (2007). Η συλλογή των δεδομένων έγινε από τις ατομικές αξιολογήσεις των μαθητών και η ερμηνεία των ευρημάτων στηρίχθηκε συνδυαστικά στα ίδια τα ερευνητικά εργαλεία, όπως και σε προγενέστερα ευρήματα άλλων σχετικών ερευνών της διεθνούς βιβλιογραφίας. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι οι μαθητές χωρίς Ε.Ε.Α. υπερείχαν στατιστικά σημαντικά των μαθητών με Ε.Μ.Δ. στις επιδόσεις στην αναγνωστική κατανόηση και στη λεκτική μνήμη. Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πληρέστερη ενημέρωση και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ώστε να αυξήσουν τόσο την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας τους, όσο και των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που σχεδιάζουν και υλοποιούν με τους μαθητές τους, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.
Keywords: Ειδικές μαθησιακές διαταραχές
Αναγνωστική κατανόηση
Λεκτική μνήμη
Δημοτικό σχολείο
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PenekeliGeorgiaMsc2020.pdf2.2 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons