Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23890
Συγγραφέας: Χρυσάνθου, Μαρία-Ισμήνη
Τίτλος: Αξιοποίηση κιτ ρομποτικής για την ανάπτυξη κινήτρων σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2020
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Φαχαντίδης, Νικόλαος
Περίληψη: Η εκπαιδευτική ρομποτική, βασισμένη στις αρχές του κατασκευαστικού εποικοδομισμού, αποτελεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο είναι δυνατό να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη μαθησιακή διαδικασία. Ένα από τα οφέλη αυτά, αποτελεί και η ανάπτυξη των κινήτρων μάθησης των εμπλεκομένων στη μαθησιακή διαδικασία. Τα κίνητρα ενισχύονται, μέσα από την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία σε δραστηριότητες που αφορούν αυθεντικά προβλήματα και έχουν ενδιαφέρον για τους εμπλεκόμενους. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της ανάπτυξης κινήτρων σε μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και πιο συγκεκριμένα του ρομποτικού kit Lego Mindstorms EV3. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε μία συνθετική εργασία με τίτλο «Μαθαίνω να προγραμματίζω με τα ρομπότ», η οποία υλοποιήθηκε στο 1ο Γενικό Λύκειο Μενεμένης σε μαθητές/τριες της Α’ Γενικού Λυκείου. Μέσα από την καταγραφή και παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης της συνθετικής εργασίας, καθώς και την αξιολόγηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από το ερωτηματολόγιο προέκυψε το συμπέρασμα ότι η αξιοποίηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής είχε μέτρια επίδραση στα κίνητρα μάθησης των εμπλεκόμενων μαθητών/τριών. Επιπρόσθετα οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις της συνθετικής εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα τόσο την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών/τριων όσο και τη συνακόλουθη προσέλκυση του ενδιαφέροντός τους σχετικά με τον προγραμματισμό και την ρομποτική.
Λέξεις Κλειδιά: Εκπαιδευτική ρομποτική
Lego EV3
Κίνητρα
RMSLQ
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μάθηση με ανάπτυξη έργου
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ChryssanthouMariaIsminiMsc2020.pdf6.72 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons