Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23757
Author: Κοκκινοπλίτη, Αφροδίτη
Title: Ο Εκπαιδευτικός ηγέτης ως μοχλός καινοτομίας και αλλαγής στο δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο : απόψεις σχολικών διευθυντών
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Παπαβασιλείου, Ιωάννα
Abstract: Η καινοτομία και η αλλαγή αποτελούν δύο στοιχεία που δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες προσδοκίες στο σύγχρονο εκπαιδευτικό πεδίο, αποσκοπώντας στην αναθεώρηση και ανασύνθεση του εκπαιδευτικού έργου. Σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστικής σημασίας τίθεται η ποιότητα της σχολικής ηγεσίας καθώς αποτελεί παράγοντα κλειδί για την επιτυχή έκβαση της αλλαγής. Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία των καινοτομιών στη σύγχρονη εκπαίδευση, προσεγγίζοντας το Ελληνικό Δημόσιο και Ιδιωτικό σχολείο. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι αντιλήψεις διευθυντών σχετικά με τις υφιστάμενες καινοτομίες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζονται καθώς και οι δυσκολίες που τίθενται κατά την εφαρμογή τους. Για την υλοποίηση της ερευνητικής διαδικασίας πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα και ως εργαλείο συλλογής δεδομένων υιοθετήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη. Τα δεδομένα αναλύθηκαν μετά από 18 συνεντεύξεις (10 διευθυντών/υποδιευθυντών Δημόσιας εκπαίδευσης και 8 Ιδιωτικής εκπαίδευσης), με τη μέθοδο της Εμπειρικά Θεμελιωμένης Θεωρίας. Οι απόψεις των συμμετεχόντων συγκλίνουν με τις διαπιστώσεις των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε διεθνές πεδίο, προβάλλοντας ως ευοίωνες αλλά και απαραίτητες τις αλλαγές που πραγματοποιούνται. Από την επεξεργασία των δεδομένων, διαπιστώνεται η αναγκαιότητα αλλαγών προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή καινοτομιών σε πρακτικό επίπεδο. Πιο σημαντικές όμως, οφείλουν να είναι οι αλλαγές σε επίπεδο στάσεων και αντιλήψεων όσων μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, κυρίως των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εμφανίζουν τον μεγαλύτερο δισταγμό στην εφαρμογή κάθε νέας προσπάθειας. Ενδιαφέρον επίσης, παρουσιάζουν τα ευρήματα που αφορούν στις διαφορές της Δημόσιας και Ιδιωτικής εκπαίδευσης, με την δεύτερη να εμφανίζεται πιο αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή καινοτομιών κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας και αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων έναντι των δημόσιων σχολείων, τα οποία εναπόκεινται στην αυστηρά συγκεντρωτική και γραφειοκρατική δόμηση που επιβάλλει το αρμόδιο Υπουργείο.
Keywords: Καινοτομία
Αλλαγή
Εκπαιδευτικός ηγέτης
Δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο
Σύγχρονο σχολείο
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KokkinoplitiAphroditiMsc2020.pdf1.28 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons