Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23727
Author: Σουτλόγλου, Στυλιανή
Title: Διδασκαλία αλγορίθμου «Μερικών Γινομένων» σε μαθητές Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού με Ήπιες Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΗΕΑ) που δεν γνωρίζουν τον αλγόριθμο του πολλαπλασιασμού
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Αγαλιώτης, Ιωάννης
Abstract: Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αφορά σε μια διδακτική παρέμβαση σε μαθητές με Ήπιες Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΗΕΑ), με στόχο την κατάκτηση του αλγορίθμου του πολλαπλασιασμού. Η διδασκαλία του αλγορίθμου για την αριθμητική πράξη βασίστηκε στη μέθοδο των Μερικών Γινομένων (Partial Products algorithm) και ακολούθησε τα στάδια της πλήρους-αποτελεσματικής διδασκαλίας (effective instruction). Με σκοπό τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης και της διατήρησης της γνώσης, καθώς επίσης και για την εξαγωγή των αντίστοιχων συμπερασμάτων, διενεργήθηκαν αξιολογήσεις πριν από την παρέμβαση, ακριβώς μετά από αυτή, αλλά και δυόμιση εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της. Τα αποτελέσματα είναι αναμφισβήτητα ενθαρρυντικά. Αφενός, η κινητοποίηση των μαθητών με ΗΕΑ ήταν άμεση, αφετέρου η σημαντική βελτίωση της επίδοσης ως προς την ακολουθία των αλγοριθμικών βημάτων και λαμβάνοντας υπόψη την ακρίβεια και την ταχύτητα εκτέλεσης, ήταν εμφανής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την τελική αξιολόγηση αλλά και από τον έλεγχο διατήρησης της γνώσης.
Keywords: Μαθηματικά
Πολλαπλασιασμός
Πολυψήφιοι αριθμοί
Μέθοδος μερικών γινομένων
Ήπιες Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΗΕΑ)
Εκπαιδευτική παρέμβαση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SoutloglouStylianiMSc2020.pdf1.03 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons