Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23514
Συγγραφέας: Τσακίρη, Αικατερίνη
Τίτλος: Διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτών ενηλίκων για τα οφέλη και τις δυσκολίες επιμόρφωσης ατόμων τρίτης ηλικίας με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2019
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Δαγδιλέλης, Βασίλειος
Περίληψη: Η παρούσα εργασία δημιουργήθηκε με σκοπό να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτών ενηλίκων για τα οφέλη και τις δυσκολίες επιμόρφωσης ατόμων τρίτης ηλικίας με χρήση εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-learning. Οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, του οποίου οι εκπαιδευτικές ανάγκες συχνά αγνοούνται (Αλεξανδράκης & Αλεξανδράκης, 2018). Με την εκπαίδευση ενηλίκων οι ηλικιωμένοι προσπαθούν να ενταχθούν στη δια βίου μάθηση, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να παρατηρείται είσοδος όλο και μεγαλύτερης μερίδας ατόμων τρίτης ηλικίας στην εκπαίδευση (Σαρακατσιανού, 2017). Παράλληλα με την ένταξη τους στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, οι ηλικιωμένοι έρχονται σε επαφή και με τις ΤΠΕ. Μέσω της τεχνολογίας γνωρίζουν σιγά σιγά και εξοικειώνονται και με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Στην εκπαίδευση ενηλίκων είναι αρκετά διαδεδομένη πλέον η χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε προγράμματα επιμόρφωσης. Είναι εύλογο ότι πολλοί εκπαιδευτές ενηλίκων προβληματίζονται για τη χρήση ή μη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε τάξεις που φοιτούν άτομα τρίτης ηλικίας, όσον αφορά το βαθμό ανταπόκρισής τους σε κάτι νέο και διαφορετικό από ότι έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα. Επίσης και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζονται διστακτικοί και αντιμετωπίζουν καχύποπτα και πολλές φορές με τρόμο τα τεχνολογικά μέσα σε προγράμματα επιμόρφωσης. Στην παρούσα έρευνα μελετώνται ακριβώς και καταγράφονται οι αντιλήψεις και οι δισταγμοί των εκπαιδευτών στην υλοποίηση ενός προγράμματος επιμόρφωσης ηλικιωμένων μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Παρουσιάζονται οι δυσκολίες που υπήρξαν, τα θετικά που αποκόμισαν και οι δύο πλευρές και τελικά η σημασία όλων αυτών για την ομαλή επανένταξη των ατόμων τρίτης ηλικίας στην εκπαίδευση.
Λέξεις Κλειδιά: Τρίτη ηλικία
Εκπαιδευτές ενηλίκων
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Εκπαίδευση ενηλίκων
Πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης
ΤΠΕ
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TsakiriAikateriniMsc2019.pdf2.32 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons