Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23424
Author: Τσικέλη, Ελένη
Title: Πως η καθοδηγητική συμπεριφορά του ηγέτη (coaching) σχετίζεται με τους παράγοντες της εργασιακής δέσμευσης (job engagement) και της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) των εργαζομένων : ο ρόλος της δεσμευμένης ηγεσίας (engaged leadership) και της οργανωσιακής υποστήριξης (perceived organizational support)
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Montgomery, Anthony Jude
Abstract: Ο βασικός στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να μελετηθεί πως η καθοδηγητική συμπεριφορά του ηγέτη (coaching) σχετίζεται με τους παράγοντες της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και εργασιακής δέσμευσης (job engagement) των εργαζομένων και δια μέσου αυτού να διερευνηθεί ο ρόλος της δεσμευμένης ηγεσίας (engaged leadership) και της οργανωσιακής υποστήριξης (perceived organizational support). Στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης δημιουργήθηκαν 2 μοντέλα να οποία απεικονίζουν ξεκάθαρα τις 4 ερευνητικές υποθέσεις όπου προέκυψαν. Για την ικανοποίηση αυτών, η ερευνητική μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι η ποσοτική έρευνα με διανομή ερωτηματολογίων και πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία ευκολίας. Το δείγμα στο οποίο βασίστηκε η συγκεκριμένη μελέτη συλλέχθηκε από εργαζομένους δύο εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα συνολικά συμμετείχαν 145 εργαζόμενοι. Η ανασκόπηση της διεθνούς και ελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας-αρθρογραφίας αποκάλυψε την σημαντικότητα του coaching και την άμεση θετική επίδραση που έχει στην εργασιακή δέσμευση των εργαζομένων. Μετά την συλλογή των δεδομένων έγινε στατιστική ανάλυση μέσω του στατιστικού προγράμματος spss, όπου μετά από ένα σύνολο στατιστικών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη θετική συσχέτιση ανάμεσα στο coaching και την δεσμευμένη ηγεσία. Στη συνέχεια βρέθηκε ότι η δεσμευμένη ηγεσία σχετίζεται θετικά με την εργασιακή δέσμευση και αρνητικά με την επαγγελματική εξουθένωση κάτι το οποίο διασταυρώνεται και από άλλες έρευνες. Πραγματοποιήθηκε ακόμη ανάλυση ρύθμισης και διαμεσολάβησης. Στην ανάλυση ρύθμισης η οργανωσιακή υποστήριξη εξετάστηκε ως ρυθμιστής της σχέσης του coaching στην δεσμευμένη ηγεσία και βρέθηκε ότι διαφορετικά επίπεδα οργανωσιακής υποστήριξης ρυθμίζουν αυτή τη σχέση αλλά σε μικρό βαθμό . Τέλος σημαντικό εύρημα αποτέλεσε αυτό των αποτελεσμάτων των αναλύσεων διαμεσολάβησης, κατά τα οποία βρέθηκε ότι η δεσμευμένη ηγεσία δεν διαμεσολαβεί τη σχέση μεταξύ ‘’coaching’’ και επαγγελματικής εξουθένωσης αλλά ως αποτέλεσμα έχουμε πως διαμεσολαβεί τη σχέση μεταξύ ‘’coaching’’ και ‘’εργασιακή δέσμευση’’ σε μικρό βαθμό. Φάνηκε λοιπόν πως παρά το μοντέλο ηγεσίας το coaching μπορεί μόνο του αυτό καθαυτό να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα. Λέξεις κλειδιά: coaching, επαγγελματική εξουθένωση, εργασιακή δέσμευση, δεσμευμένη ηγεσία, οργανωσιακή υποστήριξη.
Keywords: Coaching
Perceived organizational support
Engagend leadership
Job engagement
job burnout
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TsikeliEleniMsc2019.pdf2.99 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons