Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23409
Author: Χιώτης, Σωτήριος
Title: Η επαγγελματική ανάπτυξη των διευθυντών ως μοχλός διαχείρισης συγκρούσεων και επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται από την ενσωμάτωση του μεταναστευτικού πληθυσμού στο σχολικό περιβάλλον
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ελευθέριος
Abstract: Η Ελλάδα αρχικά υποδέχθηκε μεγάλα κύματα οικονομικών μεταναστών από τα Βαλκάνια, στη συνέχεια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης άρχισε να υποδέχεται μετανάστες, αλλά και παλιννοστούντες Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να μαζικά κύματα φυγής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής λόγω των εκεί εχθροπραξιών, αλλά και από χώρες της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη) , λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Οι μεταναστεύσεις μεγάλης κλίμακας αποτελούν ταυτόχρονα αιτία αλλά και συνέπεια σημαντικών πολιτιστικών μετασχηματισμών. Υπό τις νέες συνθήκες, η κυβέρνηση έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα σε δράσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση της πρόσβασης στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2016 σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία των «Υποδοχής-Προπαρασκευαστικών Μαθημάτων για την Εκπαίδευση των Προσφύγων» (DYEP) σε ορισμένα δημόσια σχολεία της Ελλάδας κατά τις απογευματινές ώρες. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να εξετάσει κατά πόσο η επαγγελματική ανάπτυξη των διευθυντών των σχολικών μονάδων μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός διαχείρισης των συγκρούσεων και την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ενσωμάτωση του μεταναστευτικού πληθυσμού στο σχολικό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό διεξήχθη έρευνα σε δείγμα 101 εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με χρήση κατάλληλου ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα αναφορικά με την εμφάνιση συγκρούσεων εντός του σχολικού περιβάλλοντος έδειξε ότι το 60% αναγνωρίζει ότι στο σχολικό περιβάλλον που εργάζονται παρατηρούνται συγκρούσεις μεταξύ των συναδέλφων. Καθοριστικοί λόγοι των συγκρούσεων ήταν ένας συνδυασμός υπηρεσιακών και προσωπικών λόγων. Τα αποτελέσματα σχετικά με τους παράγοντες που βοηθούν τη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων έδειξαν ότι σημαντικοί παράγοντες είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η εμπειρία, η δίκαιη αντιμετώπιση, η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα και η διάφανης διοίκησης, οι ηγετικές και ο δημοκρατικός τρόπος λήψης αποφάσεων. Από την ανάλυση των δεδομένων που αφορά την ενσωμάτωση των μεταναστευτικών πληθυσμών στην εκπαιδευτική διαδικασία προέκυψε ότι το 70% θεωρούν ότι η σχολική μονάδα που εργάζονται έχει δυνατότητες ώστε να μπορεί να ενσωματώσει μεταναστευτικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα σχετικά με τους παράγοντες που εμποδίζουν την ενσωμάτωση μεταναστευτικού πληθυσμού έδειξαν ότι σημαντικοί παράγοντες είναι οι γλωσσικές διαφορές ενώ σε μικρότερο βαθμό αναγνώρισαν τις πολιτισμικές διαφορές τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, τις αντιδράσεις των γονέων και τις αντιδράσεις των μαθητών.
Keywords: Συγκρούσεις
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διευθυντής σχολικής μονάδας
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Rights: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ChiotisSotiriosMsc2019.pdf1.42 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons