Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23254
Author: Τσουλφαΐδου, Βίκη-Αννέτα
Title: Ρομποτική κοινωνικής αρωγής και παιδιά με παιδοχειρουργικά προβλήματα : η εμπειρία των επαγγελματιών υγείας
Alternative Titles: Social assistive robotics and children with pediatric surgical problems : the experience of the health professionals
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Φαχαντίδης, Νικόλαος
Abstract: Στην παρούσα ερευνητική εργασία διερευνήθηκε η επίδραση που μπορεί να έχει το ρομπότ κοινωνικής αρωγής ΝΑΟ, στον πόνο και τη δυσφορία παιδιών με παιδοχειρουργικά προβλήματα υγείας, που επισκέπτονται τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, ενός δημόσιου νοσοκομείου. Επίσης διερευνήθηκε η εμπειρία χρήσης του ρομπότ ΝΑΟ, από τους επαγγελματίες υγείας (Ιατρούς και Νοσηλευτές/τριες) και η εμπειρία των γονέων. Για τη διερεύνηση του πόνου και της δυσφορίας των παιδιών χρησιμοποιήθηκαν ερευνητικά εργαλεία εκτίμησης των φαινομένων, που συμπληρώθηκαν από τα ίδια τα παιδιά, τους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές/τριες, τους Γονείς των παιδιών και από τον Εξωτερικό παρατηρητή της έρευνας. Ο πόνος και η δυσφορία των παιδιών μελετήθηκαν σε τέσσερα κλινικά σενάρια: Εξέταση Κοιλίας, Αδρή Νευρολογική Εκτίμηση, Αλλαγή Χειρουργικού Τραύματος και Αφαίρεση Χειρουργικών Ραμμάτων. Τα αποτελέσματα της ομάδας που αλληλεπίδρασε με το ρομπότ ΝΑΟ συγκρίθηκαν με την ομάδα Ελέγχου της έρευνας. Η εμπειρία χρήσης του ρομπότ ΝΑΟ από τους επαγγελματίες υγείας αξιολογήθηκε με τη μέθοδο της ημιδομημένης ατομικής συνέντευξης. Η εμπειρία των γονέων αξιολογήθηκε με την υποβολή μίας συνοπτικής ερώτησης. Στο σύνολο του δείγματος, η ομάδα παιδιών που αλληλεπίδρασε με το ρομπότ ΝΑΟ παρουσίασε μείωση του πόνου και της δυσφορίας, σε σχέση με την ομάδα Ελέγχου, σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο. Στα επιμέρους κλινικά σενάρια τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται. Οι επαγγελματίες υγείας εκλαμβάνουν θετικά τη χρήση του ρομπότ ΝΑΟ στο νοσοκομείο, εφιστώντας την προσοχή των ερευνητών στον σχεδιασμό δράσεων με μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών και του ρομπότ. Οι γονείς των παιδιών επιθυμούν την παρουσία του ρομπότ ΝΑΟ στο ιατρείο και τη συμπερίληψη τεχνολογιών ρομποτικής κοινωνικής αρωγής στην αντιμετώπιση δυσάρεστων συμπτωμάτων των παιδιών τους.
Keywords: Κοινωνική
Ρομποτική
Παιδιά
Νοσοκομείο
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Rights: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TsoulfaidouVickyAnnetaMsc2019.pdf1.54 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons