Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23243
Author: Νίγδελη, Σταματία
Title: Το προφίλ και τα κίνητρα συμμετοχής των εκπαιδευομένων στη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος και οι πεποιθήσεις τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής συγκεκριμένων τεχνικών σε προγράμματα εκπαίδευσης σχετικά με την υγιεινή και τη νομοθεσία τροφίμων.
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Σιπητάνου, Αθηνά
Abstract: Η εργασία που ακολουθεί, εστιάζει στους ενήλικες που παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν οι δημόσιες Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος της χώρας προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα για να εργασθούν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων (κρεοπωλεία, βιομηχανίες παρασκευασμάτων κρέατος). Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθούν θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων με επιμέρους στόχους την:  σκιαγράφηση του προφίλ των εκπαιδευομένων στις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος (Σ.Ε.Κ.),  διερεύνηση των κινήτρων που ωθούν τους ενήλικους εκπαιδευομένους στο να παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης στις Σ.Ε.Κ.,  η μέτρηση των απόψεων των εκπαιδευομένων στην Σ.Ε.Κ.Θ. σχετικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής συγκεκριμένων συμμετοχικών τεχνικών διδασκαλίας και πως αυτά σχετίζονται μεταξύ τους. Αρχικά γίνεται μια περιεκτική αναφορά στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Νομοθετικό πλαίσιο για την κατάρτιση προσωπικού σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και μία εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση σε σχετικές έρευνες, στην εκπαίδευση προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, στα κίνητρα συμμετοχής στην εκπαίδευση και στις κατάλληλες για ενήλικες εκπαιδευτικές τεχνικές. Αφού γίνει η παρουσίαση των Σχολών Επαγγελμάτων Κρέατος -που είναι ο χώρος διεξαγωγής της έρευνας- η παρουσίαση των εργαλείων της έρευνας, του δείγματος και γενικά της διαδικασίας /ερευνητικός σχεδιασμός, στη συνέχεια διενεργείται η πρωτογενής έρευνα. Χορηγούνται και συλλέγονται συνολικά 386 ερωτηματολόγια, ακολουθεί στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων και παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα ανιχνεύονται πολλές στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ δημογραφικών χαρακτηριστικών, κινήτρων συμμετοχής στην εκπαίδευση και απόψεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής συγκεκριμένων συμμετοχικών τεχνικών διδασκαλίας. Επίσης, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σκιαγράφηση των δημογραφικών χαρακτηριστικών και γενικότερα του προφίλ των εκπαιδευομένων στις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος όλης της χώρας, καταγραφή και ανάλυση των κινήτρων συμμετοχής τους στην εκπαίδευση.
Keywords: Κίνητρα
Διδακτικές μέθοδοι
Διδακτικές τεχνικές
Εκπαίδευση στην υγιεινή και νομοθεσία τροφίμων
Εκπαίδευση ενηλίκων
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Rights: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NigdeliStamatiaMsc2019.pdf4.05 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.