Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23227
Author: Χατζηαντωνίου, Χρήστος
Title: Εμπειρική μελέτη του ρόλου της ενδοπροσωπικής και της διαπροσωπικής συναισθηματικής νοημοσύνης στη διαχείριση συγκρούσεων σε διευθυντές/ντριες σχολείων
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Πλατσίδου, Μαρία
Abstract: Η θέση ενός διευθυντικού στελέχους σε μια σχολική μονάδα απαιτεί διαχείριση των συ-γκρούσεων (ΔΣ) με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους. Σε στιγμές κρίσης, ένας διευθυντής/ντρια αντιμετωπίζει μια κατάσταση από την οποία πρέπει να α-ποκομίσει τα μέγιστα οφέλη και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες. Απαραίτητη προϋπό-θεση αποτελεσματικής ηγεσίας κατά τη σύγκρουση είναι η υιοθέτηση της ενσωμάτωσης, του πιο αποδοτικού στυλ ΔΣ. Σύμφωνα με την ερευνητική μας υπόθεση, εφόσον η σύ-γκρουση είναι πηγή συναισθημάτων, όποιος/α έχει υψηλότερη ενδοπροσωπική ή/και διαπροσωπική συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ) θα είναι πιο ενεργός ακροατής και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μεγαλύτερη επιτυχία. Στην παρούσα μελέτη συμμετεί-χαν 103 διευθυντές/ντριες σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι συμπλήρωσαν το S-PEC (Mikolajczak, Brasseur, και Fantini-Hauwel, 2014) για τη μέτρηση της ΣΝ και το ROCI-II (Rahim, 1983) για τη μέτρηση του στυλ ΔΣ. Τα απο-τελέσματα, σε αντιστοιχία με προηγούμενες έρευνες, έδειξαν ότι η υψηλή ενδοπροσω-πική και διαπροσωπική ΣΝ συσχετίζονται θετικά με την ενσωμάτωση. Η ενδοπροσωπι-κή ΣΝ συσχετίζεται περισσότερο με την ενσωμάτωση και είναι σημαντικός παράγοντας πρόβλεψής της σε αντίθεση με τη διαπροσωπική ΣΝ. Επίσης, η αναγνώριση, η κατανόη-ση και η ρύθμιση των συναισθημάτων καθώς και η ολική ΣΝ έχουν θετική συσχέτιση την ενσωμάτωση. Mόνο η αναγνώριση και κατανόηση μπορούν να προβλέψουν την εν-σωμάτωση. Η εκπαιδευτική βαθμίδα των διευθυντών/ντριών σχετίζεται και μπορεί να προβλέψει το στυλ αποφυγής. Το συμβιβαστικό στυλ δεν συσχετίζεται με την ΣΝ. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το συμβιβαστικό στυλ περισσότερο από τους άντρες.
Keywords: Διαχείριση συγκρούσεων
Συναισθηματική νοημοσύνη
Ενδοπροσωπική συναισθηματική νοημοσύνη
Διαπροσωπική συναισθηματική νοημοσύνη
Διευθυντές/ντριες σχολείων
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ChatziantoniouChristosMsc2019.pdf1.02 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons