Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23195
Author: Τογανίδου, Γεθσημανή
Title: Η συμβολή του Διευθυντή σχολικής μονάδας στην αποτελεσματικότητα της παιδαγωγικής και διοικητικής λειτουργίας της. Διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Προποντίδας.
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Ο διευθυντής φέρει την ευθύνη της διοίκησης της σχολικής μονάδας και καθήκον του είναι να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία της. Για να επιτευχθεί αυτό προγραμματίζει, οργανώνει, διευθύνει και εποπτεύει τις δράσεις της. Είναι αυτός που ενεργοποιεί και εμπλέκει τους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί. Ακόμη είναι αυτός που καλλιεργεί ευνοϊκό σχολικό κλίμα, ώστε να είναι απρόσκοπτη η συνεργασία, η επικοινωνία και η δημιουργία ουσιαστικής σχέσης μεταξύ των εμπλεκομένων μελών του σχολείου. Η εκπαιδευτική ηγεσία στη σύγχρονη εποχή βιώνει αλλαγές και καινοτοµίες έτσι ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική και αποδοτική. Στις μέρες μας η διοίκηση του εκπαιδευτικού οργανισµού οφείλει να είναι αποτελεσµατική για να κατορθώσει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις. Ο διευθυντής –γραφειοκράτης είναι ένας ρόλος που δεν αποδίδει πια. Οι διευθυντές των σχολείων πρέπει να γνωρίζουν τις αρχές της διοίκησης και να πιστεύουν στο δηµοκρατικό πνεύµα ηγεσίας, που θεωρείται και ευέλικτο και ανοικτό σε νεωτερισμούς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν και προωθούν την αποφυγή των παραδοσιακών στυλ διοίκησης καθώς πιστεύουν ότι ο διευθυντής οφείλει να δαπανά ισάξια το χρόνο του τόσο σε θέματα διοίκησης, όσο και σε θέματα ηγεσίας. Η επιστημονική κοινότητα μέσα από έρευνες προσδιόρισε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των σχολικών μονάδων. Αναμφισβήτητη διαπίστωση είναι ότι ο διευθυντής επηρεάζει άμεσα τα σχολικά αποτελέσματα. Τα αποτελεσματικά σχολεία τα διοικούν αποτελεσματικοί διευθυντές – ηγέτες οι οποίοι διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, τις ικανότητες και δεξιότητες, όπως και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ρόλου τους. Από την παρούσα εργασία και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν αναμένουμε να καταδείξουμε το σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει ο διευθυντής στην αποτελεσματική παιδαγωγική και διοικητική λειτουργία της σχολικής μονάδας, στη δημιουργία θετικού κλίματος και στην επίτευξη των στόχων του σχολείου. Οι γνώσεις και η προσωπικότητα του καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή λειτουργία της σχολικής μονάδας. Θα μπορούσαν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής να μας κατευθύνουν σε τρόπους βελτίωσης και εκπαίδευσης των διευθυντών πάνω σε θέματα διοίκησης σχολικών μονάδων και διοίκησης ανθρώπινων πόρων γιατί οι διευθυντές καλούνται να αναλάβουν καθήκοντα για τα οποία ούτε έχουν ενημερωθεί ούτε έχουν εκπαιδευτεί.
Keywords: Σχολική αποτελεσματικότητα
Παιδαγωγική λειτουργία
Διοικητική λειτουργία
Παράγοντες αποτελεσματικότητας
Αποτελεσµατικός διευθυντής
Σχολικό κλίμα
Μοντέλα σχολικής αποτελεσματικότητας
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ToganidouGethsimaniMsc2019.pdf2.94 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons