Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23166
Author: Βρατσίδη, Ιλοννα
Title: Η διεθνοποίηση των οικογενειακών επιχειρήσεων και οι παράγοντες που την επηρεάζουν
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες
Supervisor: Χατζηδημητρίου, Ιωάννης
Abstract: Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται τη διεθνοποίηση των οικογενειακών επιχειρήσεων εστιάζοντας στους παράγοντες που λειτουργούν ευνοϊκά ή ανασταλτικά στη διαδικασία αυτή. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να συνδυαστεί το θεωρητικό υπόβαθρο που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από την ερευνητική κοινότητα γύρω από τη διεθνοποίηση των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκόσμια, με την ελληνική πραγματικότητα, και να εξεταστεί ο βαθμός ισχύος των παραγόντων αυτών στις συνθήκες των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, στο θεωρητικό και στο ερευνητικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος της εργασίας ξεκινά με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από τη συνεισφορά της επιστημονικής κοινότητας στο ερευνητικό πεδίο της διεθνοποίησης των οικογενειακών επιχειρήσεων και τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το θέμα αυτό, και περιλαμβάνει το κεφάλαιο 1, 2, 3 και 4. Στο κεφάλαιο 1, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της οικογενειακής επιχείρησης, δίνοντας έναν κοινά αποδεκτό ορισμό και παραθέτοντας τα βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων αυτών. Ακόμη, περιγράφονται οι διαφορές των οικογενειακών από τις μη-οικογενειακές επιχειρήσεις. Το κεφάλαιο 2 ασχολείται με την επιχειρηματική διεθνοποίηση γενικότερα και στη συνέχεια τη συνδέει με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Στην αρχή δίνεται ο ορισμός της επιχειρηματικής διεθνοποίησης και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει μια επιχειρηματική οντότητα. Στη συνέχεια, παρατίθεται το θεωρητικό υπόβαθρο γύρω από την επιχειρηματική διεθνοποίηση εξετάζοντας τις ποικίλες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτό το ερευνητικό πεδίο από τους διάφορους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Το κεφάλαιο 3, που αποτελεί και το κυρίως θέμα της παρούσας εργασίας, εξετάζει τους παράγοντες και τα χαρακτηριστικά εκείνα των οικογενειακών επιχειρήσεων που επηρεάζουν τη διαδικασία διεθνοποίησής τους. Το κεφάλαιο αυτό χωρίζεται σε δύο ενότητες, όπου η πρώτη περιγράφει τους παράγοντες που επιδρούν θετικά στην επιχειρηματική διεθνοποίηση ενώ η δεύτερη αναλύει τους περιοριστικούς παράγοντες της διαδικασίας αυτής. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αποτελεί το ερευνητικό τμήμα αυτής. Πρώτα αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την διεξαγωγή της έρευνας. Στη συνέχεια γίνονται οι αναλύσεις περιπτώσεων των επιχειρήσεων που μελετήθηκαν, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας τους και εστιάζοντας στις διεθνείς τους δραστηριότητες. Γίνεται μια συνολική ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας συνδυάζοντάς τα με τη θεωρεία και εξετάζοντας αν υπάρχει συμφωνία με τους παράγοντες που αναλύθηκαν στο πρώτο μέρος της εργασίας. Τέλος, εξάγονται τα βασικά συμπεράσματα από τον συνδυασμό του θεωρητικού υποβάθρου με το εμπειρικό κομμάτι και γίνονται προτάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων που εξετάσαμε αλλά και προτάσεις για θέματα προς διερεύνηση για μελλοντική έρευνα.
Keywords: Διεθνοποίηση
Οικογενειακές επιχειρήσεις
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VratsidiIlonaMsc2019.pdf632.85 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons