Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23155
Συγγραφέας: Αρουτσίδου, Σοφία
Τίτλος: Χρήση ρομπότ στη φυσική αγωγή: τα διδακτικά της οφέλη στην Α' δημοτικού
Ημερομηνία Έκδοσης: 2019
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Φαχαντίδης, Νικόλαος
Περίληψη: Οι μαθητές της Α’ τάξης Δημοτικού, ερχόμενοι από το νηπιαγωγείο, έχουν αναπτύξει κάποιες σημαντικές ικανότητες και δεξιότητες. Είναι ικανοί, έτσι, να συνεργάζονται και να αντιλαμβάνονται τα πράγματα μέσω του προσωπικού τους βιώματος. Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, για την στάση τους προς το σχολείο ευρύτερα διαδραματίζει το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον. Μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, οι μαθητές μαθαίνουν να λειτουργούν συνεργατικά, ενεργητικά, υπεύθυνα, αλλά και να έχουν μία ισορροπημένη και υγιή ανάπτυξη τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε συναισθηματικό. Στην Α’ τάξη Δημοτικού στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής δίνεται έμφαση σε δραστηριότητες παιγνιώδους μορφής, χωρίς, όμως, να λείπουν κανόνες και στρατηγική. Οι μαθητές στην πλειοψηφία τους διατηρούν θετική στάση απέναντι στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Η αρνητική στάση των λίγων, ωστόσο, έγκειται στην προσωπικότητά τους και στην έλλειψη αυτοπεποίθησης όσον αφορά την αυτοαποτελεσματικότητά τους. Συνάμα, σημαντικό ρόλο της στάσης αυτής διαδραματίζει και η έλλειψη σωματικά ενεργών προτύπων του οικογενειακού περιβάλλοντος. Η δημιουργία ενθαρρυντικού κλίματος και ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων βάσει των προτιμήσεών τους αποτελούν παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν την θετική στάση αυτών των μαθητών. Η χρήση ρομπότ στη διαδικασία μάθησης προσφέρει πολλά οφέλη. Οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο, χωρίζονται σε αυτούς που προσπαθούν να τα εντάξουν στη διδασκαλία τους και σε αυτούς που τη θεωρούν ως μόδα, που θα περάσει. Στην παρούσα έρευνα το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν 100 μαθητές Α’ τάξης δημοτικού που κατοικούν στην πόλη και σε χωριά της Κοζάνης, οι οποίοι μετά από ωριαία διδασκαλία στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, απάντησαν σε 21 ερωτήσεις μέσα από ερωτηματολόγιο, του οποίου τα δεδομένα κωδικοποιήθηκαν και καταχωρήθηκαν στο στατιστικό πακέτο IBM SPSS v21. Οι μαθητές στο σύνολό τους ήταν θετικοί προς τη χρήση ρομπότ για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και μάλιστα ως αποκλειστικό δάσκαλό τους, αλλά όχι σε μόνιμη βάση. Ακόμη, μέσα από τις απαντήσεις τους δήλωσαν ξεκάθαρα ότι το ρομπότ μπορεί να επεξηγήσει σωστά έννοιες στο μάθημα αυτό, κάτι, το οποίο εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει το ίδιο καλά κι από έναν εκπαιδευτικό, οπότε η χρήση του μπορεί να είναι συμπληρωματική στην εκπαιδευτική διαδικασία σε ασκήσεις που αδυνατεί να δείξει ο εκπαιδευτικός. Λέξεις κλειδιά: «Α’ Δημοτικού», «Φυσική Αγωγή», «στάση», «ρομπότ»
Λέξεις Κλειδιά: Α' Δημοτικού
Φυσική αγωγή
Ρομπότ
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Δικαιώματα: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
AroutsidouSofiaMsc2019.pdf1.31 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons