Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23106
Συγγραφέας: Βουβούση, Μαρία
Τίτλος: Εκπαιδευτική ηγεσία, διαπολιτισμική εκπαίδευση και διαχείριση προβλημάτων στο σχολείο : απόψεις διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2019
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Επόπτης Καθηγητής: Καραβάκου, Βασιλική
Περίληψη: Τη σύγχρονη εποχή δημιουργούνται στην κοινωνία και το σχολικό περιβάλλον νέες ανάγκες και προκλήσεις, λόγω των γενικότερων ραγδαίων εξελίξεων σε κοινωνικοοικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο και της συνεπαγόμενης μεταβολής της σύνθεσης του μαθητικού πληθυσμού αναφορικά με τα πολιτισμικά γνωρίσματα. Οι εκπαιδευτικές τακτικές που ακολουθούνται καθορίζουν την πορεία του συνόλου των παιδιών σε όλα τα επίπεδα, ενώ το ζητούμενο ως προς αυτές είναι να εξασφαλίσουν κλίμα ισότητας, σεβασμού, δικαιοσύνης και παροχής ίσων ευκαιριών προς όλους, ανεξαρτήτως των γνωρισμάτων που αυτοί φέρουν. Οι διευθυντές, με τη σειρά τους, οφείλουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην ετερότητα και να διασφαλίσουν την ομαλή ένταξη και την ακαδημαϊκή, προσωπική και κοινωνική ανέλιξη όλων. Η κατάλληλη ανταπόκριση στις νέες ανάγκες και η επίλυση των προβλημάτων που εμφανίζονται συνεχώς στο σχολικό περιβάλλον επιτυγχάνεται μέσω των πρακτικών οι οποίες συνάδουν με τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έτσι, η παρούσα έρευνα έχει ως σκοπό τη μελέτη των απόψεων διευθυντών σχολείων (δείγμα αποτέλεσαν δεκατέσσερις διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Λάρισας) σχετικά με το πώς σκιαγραφείται η διαπολιτισμική εκπαίδευση στο σημερινό σχολείο, καθώς και για το πώς διαχειρίζονται οι ίδιοι τις σχετικές προκλήσεις που δημιουργούνται. Βάσει του συγκεκριμένου σκοπού, σκιαγραφούνται οι απόψεις των υποκειμένων σχετικά με τις νέες προκλήσεις και ανάγκες, η ανταπόκρισή τους σε αυτές και οι συνεπαγόμενες δυσκολίες που προκύπτουν κάθε φορά. Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω της ποιοτικής έρευνας, έχοντας ως εργαλείο τις ημι-δομημένες συνεντεύξεις με ερωτήσεις ανοικτού τύπου και αναλύοντας τα δεδομένα που προέκυψαν μέσω της ανάλυσης περιεχομένου.
Λέξεις Κλειδιά: Εκπαιδευτική ηγεσία
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Δικαιώματα: Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
VouvousiMariaMsc2019.pdf1.05 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons