Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23035
Συγγραφέας: Μουστακίδου, Πηγή
Τίτλος: Σύγκριση αναλυτικών προγραμμάτων προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ως προς τις διαδικασίες υποστήριξης της εκπαιδευτικής συμπερίληψης: Ελλάδα, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Χόνγκ Κόνγκ.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2019
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση
Επόπτης Καθηγητής: Αγαλιώτης, Ιωάννης
Περίληψη: Ο ρόλος του αναλυτικού προγράμματος στη σύγχρονη πραγματικότητα επαναπροσδιορίζεται, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εξασφάλιση της ανάπτυξης της εκπαίδευσης αλλά και της παροχής ποιοτικής εκπαιδευτικής συμπερίληψης. Αντίστοιχα η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση συνιστά πρωτίστως μια σχολική περίοδο κρίσιμη για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου και παράλληλα έναν διαρκώς, οικονομικά, αναπτυσσόμενο τομέα. Ως εκ τούτου, η υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία έχει αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς συζήτησης, με προσανατολισμό σε ανασχεδιασμούς και μεταρρυθμιστικές ενέργειες των αντίστοιχων αναλυτικών προγραμμάτων. Συνυπολογίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν, η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να ερευνήσει αναλυτικά προγράμματα προσχολικής αγωγής στη τυπική εκπαίδευση, με σκοπό να διαπιστώσει το επίπεδο υποστήριξης των διαδικασιών της εκπαιδευτικής συμπερίληψης. Συγκεκριμένα στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται τα προγράμματα της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά (Οντάριο) και του Χόνγκ Κόνγκ, τα οποία εξετάζονται μέσω της ανάλυσης περιεχομένου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ικανοποιητική υποστήριξη από τα προγράμματα της Νέας Ζηλανδίας, του Οντάριο και του Χόνγκ Κόνγκ, ενώ για το πρόγραμμα της Ελλάδας κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη και θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου αναλυτικού προγράμματος, ικανού να ανταποκρίνεται στη ποικιλομορφία του μαθητικού πληθυσμού.
Λέξεις Κλειδιά: Αναλυτικό πρόγραμμα
Συμπερίληψη
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MoustakidouPigiMsc2019.pdf1.94 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons