Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23021
Author: Κόκκορης, Χρήστος
Title: Η επαγγελματική ανάπτυξη των διευθυντών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Πέλλας σε θέματα σχολικού εκφοβισμού
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Ο σχολικός εκφοβισμός δεν αποτελεί ένα νέο φαινόμενο, ωστόσο όμως παρατηρείται σε παγκόσμια κλίμακα και οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τα θύματά του. Καθημερινά, γινόμαστε αποδέκτες ανάλογων περιστατικών είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της τηλεόρασης και των υπόλοιπων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα, οδηγεί πολλούς μαθητές στο να διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα ως προς το σχολείο και να επιλέγουν την εγκατάλειψη του τελευταίου και την απομόνωσή τους. Θα μπορούσε κανείς να δηλώσει, ότι ο σχολικός εκφοβισμός επιδρά αρνητικά σε πληθώρα ζητημάτων όσον αφορά την ολόπλευρη ανάπτυξη του εκάστοτε μαθητή, ως ενός υγιούς ψυχολογικά ανθρώπου και μετέπειτα ενεργού πολίτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο τρόπος συμπεριφοράς ενός ατόμου και η δράση του απέναντι στις εκάστοτε συνθήκες διαμορφώνεται κατά βάση στην παιδική ηλικία και διαιωνίζεται στην υπόλοιπη ζωή του, έτσι θα πρέπει όλοι μας να εξασφαλίσουμε σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως μία παιδική ηλικία απαλλαγμένη από τον φόβο και την βία. Ο τρόπος αντιμετώπισης των περιστατικών του σχολικού εκφοβισμού είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα, για τον λόγο ότι άλλες τακτικές και στρατηγικές κρίνονται αποτελεσματικότερες, ενώ άλλες λιγότερο αποτελεσματικές. Για τον λόγο αυτό, ο καθένας από την πλευρά του θα πρέπει να προσπαθήσει να εκδιώξει επιτυχώς κάθε μορφή εκφοβισμού με τον οποίο ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος. Το γεγονός, ότι ο σχολικός εκφοβισμός εφαρμόζεται κυρίως εντός του σχολικού πλαισίου, καθιστά αυτομάτως τους εκπαιδευτικούς ως τους κύριους υπεύθυνους για τον εντοπισμό και την εξάλειψή του. Επομένως, ακόμη περισσότερο αρμόδιοι για την μείωση αυτού του φαινομένου αποτελούν οι σχολικοί διευθυντές που αποτελούν τους επικεφαλείς της εκάστοτε σχολικής μονάδας. Η παρούσα εργασία στοχεύει στο να εξετάσει εάν και κατά πόσο οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Πέλλας διαθέτουν την απαραίτητη επαγγελματική ανάπτυξη, ώστε να αντιμετωπίσουν περιστατικά και φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Τα απαραίτητα στοιχεία για την εξαγωγή των συμπερασμάτων μας , τα αντλήσαμε με την αποστολή ερωτηματολογίων στους διευθυντές του συγκεκριμένου νομού, οι οποίοι επιλέχθηκαν με την μέθοδο της απλής τυχαίας δειγματοληψίας. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα μας αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως χρήσιμα και έδειξαν ότι οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Πέλλας αντιμετωπίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό την εμφάνιση αντίστοιχων φαινομένων, ωστόσο θα επιθυμούσαν κάποια περαιτέρω επιμόρφωση σχετικά με την συγκεκριμένο θεματικό πεδίο.
Keywords: Διευθυντές
Επαγγελματική ανάπτυξη
Σχολικός εκφοβισμός
Επιμόρφωση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Η παρούσα εργασία με θέμα «Η επαγγελματική ανάπτυξη των διευθυντών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Πέλλας σε θέματα σχολικού εκφοβισμού » και έχει ως βασικό σκοπό και αποστολή να διαπιστώσει αν οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων του Νομού Πέλλας είναι επαρκώς εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια , ώστε να αντιμετωπίσουν καταλλήλως περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KokkorisChristosMsc2019.pdf6.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.