Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22540
Author: Νικολαΐδου, Αναστασία
Title: Η χρήση των κοινωνικών ιστοριών σε μαθητές με διαταραχή αυτιστικού φάσματος από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Συριοπούλου, Χριστίνα
Abstract: Τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) χαρακτηρίζονται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση , στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, στην ευελιξία της σκέψης και στη συμπεριφορά. Ακόμα χαρακτηρίζονται από περιορισμένα, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων ή δραστηριοτήτων. Φαίνεται επίσης να υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στη σοβαρότητα και τους τύπους ελλείμματος που μπορεί να υπάρχουν. Το μεγάλο έλλειμμα στις κοινωνικές δεξιότητες είναι η κύρια ένδειξη που υποδηλώνει χαρακτηριστικά του αυτιστικού φάσματος. Επιπλέον εμφανίζουν συχνά δυσκολίες κατά την ανάπτυξη σχέσεων ομότιμων. Ως συνέπεια των παραπάνω δυσκολιών τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. ‘Έχουν αναπτυχθεί πολλές έρευνες και παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των παραπάνω ελλειμάτων. Οι Κοινωνικές Ιστορίες της Carol Gray είναι μια από αυτές τις στρατηγικές παρέμβασης. Οι Κοινωνικές Ιστορίες είναι ιστορίες που αυξάνουν τις κατάλληλες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των παιδιών με αυτισμό μαθαίνοντάς τους τα σημαντικά στοιχεία μιας κοινωνικής κατάστασης και πως θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν. Οι Κοινωνικές Ιστορίες ακόμα έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μειώσουν προβληματικές συμπεριφορές όπως η επιθετικότητα ,ο αυτοτραυματισμός ,η καταστροφή περιουσίας, οι στερεοτυπίες, η ανυπακοή και οι εκρήξεις θυμού. Το πρώτο κομμάτι της εργασίας που αποτελεί το θεωρητικό μέρος της έρευνας αναφέρεται αρχικά γενικά στη Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος στη συμπτωματολογία , στην επιδημιολογία ,στην διάγνωση και στις στρατηγικές παρέμβασης για την αντιμετώπισης της. Έπειτα παρουσιάζονται τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις Κοινωνικές Ιστορίες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Κοινωνιών Ιστοριών ως στρατηγική παρέμβασης. Το δεύτερο κομμάτι της εργασίας αποτελεί το ερευνητικό μέρος. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη χρήση των Κοινωνικών Ιστοριών ως στρατηγική παρέμβασης σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού . Το δείγμα ήταν 107 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν εμπειρία με παιδιά με ΔΑΦ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των Κοινωνικών Ιστοριών ως στρατηγική παρέμβασης και να αναφέρουν την άποψη τους σχετικά με την προσβασιμότητα, την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των Κοινωνικών Ιστοριών. Τέλος αναφέρονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της έρευνας και γίνονται προτάσεις για μελλοντική έρευνα.
Keywords: Αυτισμός
Αντιλήψεις
Κοινωνικές
Ιστορίες
Στρατηγικές
Παρέμβασης
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NikolaidouAnastasiaMsc2019.pdf862.81 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons