Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22531
Author: Μπαϊκούση, Σταυρούλα-Ελένη
Title: Η κατανόηση της έννοιας του θανάτου σε σχέση με τη γνώση για το σώμα και το φόβο του θανάτου από ενήλικες με νοητική αναπηρία.
Alternative Titles: Understanding the concept of death in relation to knowledge about the body and the fear of death in adults with intellectual disability
Date Issued: 2018
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση
Supervisor: Καρτασίδου, Λευκοθέα
Πλατσίδου, Μαρία
Αγαλιώτης, Ιωάννης
Abstract: Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με ΝΑ κατανοούν την έννοια του θανάτου, σε σχέση με τη βιολογική γνώση (κατανόηση σωματικών λειτουργιών) και το φόβο του θανάτου. Το «ταμπού» της ομιλίας ή ακόμα και της σκέψης για το θάνατο, αφορά όλα τα άτομα, αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερο στην περίπτωση των ατόμων με Νοητική Αναπηρία. Ενώ υπάρχει μια πληθώρα ερευνών σχετικά με την αντίληψη του θανάτου και την αντίδραση σε αυτή από τα άτομα κάθε ηλικίας, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες σχετικά με την αντίληψη του θανάτου από τα άτομα με νοητική αναπηρία. Για την εκπλήρωση του σκοπού της συγκεκριμένης εργασίας οργανώθηκε και διεκπεραιώθηκε έρευνα στην οποία πήραν μέρος 30 συμμετέχοντες με ΝΑ, ηλικίας από 15 έως 50 ετών, με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων και την ανάλυσή τους. Πιο συγκεκριμένα, ως εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν δύο ειδών συνεντεύξεις και ένα ερωτηματολόγιο: «The Body Interview», (Jaakkola & Slaughter, 2002), «The Death Interview» (Slaughter & Griffiths, 2007) και το ερωτηματολόγιο «Fear Survey Schedule for Children-Revised» (FSSC-R), (Ollendick, 1983), τα οποία απαντήθηκαν ξεχωριστά από τον κάθε συμμετέχοντα. Τα αποτελέσματα της έρευνας φανέρωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανοούσαν καλά τη βιολογική λειτουργία και δομή του σώματος, είχαν και καλύτερη κατανόηση της έννοιας του θανάτου. Επιπλέον, όσοι κατανοούσαν την έννοια του θανάτου, ένιωθαν απέναντι του λιγότερο φόβο. Φάνηκε επομένως, ότι η υιοθέτηση της βιολογικής αντίληψης για τη ζωή σε συνδυασμό με την καλύτερη κατανόηση της έννοιας του θανάτου, οδηγούν σε λιγότερο φόβο απέναντι στην έννοια και τα επακόλουθα του θανάτου. Η παρούσα έρευνα βοηθά στην ανάδειξη των αντιλήψεων των ατόμων με νοητική αναπηρία για το θάνατο, με απώτερο σκοπό το σχεδιασμό κατάλληλων προγραμμάτων υποστήριξης για τα άτομα που βιώνουν την απώλεια καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με το θάνατο.
Keywords: Θάνατος
Νοητική αναπηρία
Φόβος θανάτου
Γνώση για το σώμα
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BaikousiStauroula-EleniMsc2018.pdf1.22 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons