Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22434
Author: Κλιάνη, Αικατερίνη
Title: Απόψεις των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με σύνδρομο down
Date Issued: 2018
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Παπαβασιλείου - Αλεξίου, Ιωάννα
Abstract: Βασικός σκοπός αυτής της εμπειρικής ποιοτικής έρευνας ήταν να μελετήσει τις απόψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με σύνδρομο down. Αφού διαμορφώθηκε ένας οδηγός συνέντευξης με βάση τους βασικούς άξονες της έρευνας, το ποιοτικό υλικό συγκεντρώθηκε μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων με 20 εκπαιδευτικούς που έχουν διδακτική εμπειρία με μαθητές και μαθήτριες με σύνδρομο down στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων ανέδειξαν τη σημασία και την αναγκαιότητα της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Συ.Ε.Π.) για τα άτομα με σύνδρομο down, αλλά και τα προβλήματα αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Συ.Ε.Π. για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Ακόμη, αναδείχθηκε ο σπουδαίος ρόλος των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στη διαδικασία μετάβασης των ατόμων με σύνδρομο down στην απασχόληση. Επίσης, εκφράστηκαν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για την ικανότητα των ατόμων με σύνδρομο down να εργαστούν και τις ευκαιρίες απασχόλησης που έχουν μέσα στην κοινωνία. Τέλος, δόθηκε έμφαση στα οφέλη της εργασίας για κάθε άτομο με αναπηρία, ενώ αναφέρθηκαν και συγκεκριμένα επαγγέλματα στα οποία θα μπορούσαν να απασχοληθούν τα άτομα με σύνδρομο down.
Keywords: Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός
Επαγγελματική αποκατάσταση
Σύνδρομο down
εμπειρική ποιοτική έρευνα
Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KlianiAikateriniMsc2018.pdf1.63 MBAdobe PDFView/Open
KlianiAikateriniMsc2018.pdf1.59 MBAdobe PDFView/Open


Items in Psepheda are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.