Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22101
Author: Κωνσταντινίδου, Ανατολή
Title: Αξιολογική προσέγγιση της λειτουργίας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ. Α) και συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης
Date Issued: 2018
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Σταμπουλής, Μιλτιάδης
Abstract: Στη σημερινή εποχή, είναι απαραίτητη η συνεχής κατάρτιση των ατόμων για την επαγγελματική τους ανέλιξη ή για την προσωπική τους ανάπτυξη. Η Δια Βίου Μάθηση συμβάλει καταλυτικά σε αυτό, αποτελώντας σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση ενηλίκων. Στην παρούσα εργασία, αρχικά, σκιαγραφείται η προσπάθεια που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, ενώ παρατίθεται το θεσμικό πλαίσιο αλλά και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη των επιστημών εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης. Εν συνεχεία αναλύονται τα κίνητρα για τη συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης καθώς και τα εμπόδια που συναντούν οι συμμετέχοντες .Επιπλέον, γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης της αξίας της δια βίου μάθησης μέσα από διατάξεις και στατιστικά στοιχεία. Έπειτα, παρουσιάζεται η έρευνα που διεξήχθη από τον ερευνητή, και αφορά στην προσπάθεια αξιολόγησης της λειτουργίας των κέντρων δια βίου μάθησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκαν ερωτηματολόγια, και μοιράστηκαν σε άτομα που συμμετείχαν σε προγράμματα δια βίου μάθησης, καθώς και σε υπεύθυνους οργάνωσης και λειτουργίας αυτώνανά ΟΤΑ. Τέλος, μετά από επεξεργασία των δεδομένων μέσω στατιστικής ανάλυσης, ανέκυψαν τα συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά. Σκιαγραφώντας τα συμπεράσματα της εργασίας, μπορεί να σημειωθεί πως η δια βίου μάθηση αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της εκπαίδευσης των ενηλίκων, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Μάλιστα, όπως φάνηκε και από τα συμπεράσματα της παρούσας έρευνας οι συμμετέχοντες επιθυμούν να συνεχίζουν την επιμόρφωσή τους, καθώς τη θεωρούν ως αναπόσπαστο τμήμα της επαγγελματικής τους εξέλιξης και σταδιοδρομίας.
Keywords: Συνεχής κατάρτιση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KonstantinidouAnatoliMsc2018.pdf3.54 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons