Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22075
Συγγραφέας: Τζαφέρη, Βασιλική
Τίτλος: Συσχέτιση του επιπέδου γλωσσικής ανάπτυξης με το κριτήριο MLUw και των φωνολογικών δεξιοτήτων σε παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και τυπική νοημοσύνη.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας
Επόπτης Καθηγητής: Οκαλίδου, Αρετή
Βογινδρούκας, Ιωάννης
Πετεινού, Κάκια
Περίληψη: Το μέσο μήκος εκφωνήματος λέξης αποτελεί ένα κριτήριο γλωσσικής ανάπτυξης, το οποίο αξιοποιήθηκε στην παρούσα έρευνα με κύριο στόχο τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ του μέσου μήκους εκφωνήματος λέξης και των φωνολογικών διεργασιών. Μεταγράφηκε φωνητικά και αναλύθηκε στο praat ο αυθόρμητος λόγος 5 παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και τυπική νοημοσύνη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους με το λογοθεραπευτή και λογοθεραπεύτριά τους. Στη συνέχεια υπολογίστηκε το μέσο μήκος εκφωνήματος λέξης ανά παιδί και τους χορηγήθηκε το φωνολογικό τεστ (Π.Σ.Λ.1995) με την ανάλυση του οποίου πιστοποιήθηκε η ύπαρξη κάποιων φωνολογικών διεργασιών, όπως αντικαταστάσεις και παραλείψεις. Έπειτα εξετάστηκε και δεν πιστοποιήθηκε η ύπαρξη σχέσης μεταξύ του μέσου μήκους εκφωνήματος και των φωνολογικών διεργασιών, σημειώνοντας ενδείξεις ότι το κριτήριο αυτό δε μπορεί να προδιαθέσει τον εξεταστή για την ύπαρξη φωνολογικών δυσκολιών. Συνεπώς, το παρόν εύρημα στο δυσεύρετο αυτό τμήμα του πληθυσμού αποτελεί μία πρόκληση που δίνει το προβάδισμα για περαιτέρω έρευνα.
Λέξεις Κλειδιά: MLUw
Φωνολογικές διεργασίες
Συσχέτιση
Διαταραχή αυτιστικού φάσματος-τυπική νοημοσύνη
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
TzaferiVasilikiMsc2018.pdf1.14 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons