Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22045
Author: Πασχαλίδου, Δήμητρα
Title: Ο έλεγχος της βραχύχρονης μνήμης στα άτομα με δυσλεξία με τη χρήση οπτικών, οπτικοακουστικών και πολυτροπικών μέσων
Date Issued: 2018
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Κουστριάβα, Ελενη
Abstract: Η μνήμη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι ερευνητές από πολύ νωρίς ξεκίνησαν να τη μελετούν. Οι Atkinson και Shiffrin (1968) διαίρεσαν τη μνήμη σε τρεις κατηγορίες: στην αισθητηριακή μνήμη, τη βραχύχρονη μνήμη, τη μακρόχρονη μνήμη. Η βραχύχρονη μνήμη επιλέγει και συγκρατεί πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Σκοπός της έρευνας ήταν η μελέτη της βραχύχρονης μνήμης στα άτομα με δυσλεξία και η παρατήρηση κατά πόσο η προσθήκη ενός ακόμα ερεθίσματος θα τους βοηθούσε στην απομνημόνευση και στην ανάκληση. Συμμετείχαν 20 άτομα με δυσλεξία και 20 τυπικής ανάπτυξης. Τα εργαλεία της έρευνας ήταν ένα άτυπο ερωτηματολόγιο, ένα οπτικό τεστ μνήμης, ένα οπτικοακουστικό τεστ μνήμης και ένα οπτικοαπτικοακουστικό τεστ μνήμης. Τα αποτελέσματα έδειξαν καλύτερες επιδόσεις των ατόμων τυπικής ανάπτυξης και στα τρία τεστ μνήμης.
Keywords: Μνήμη
Δυσλεξία
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PaschalidouDimitraMsc2018.pdf1.15 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons