Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22033
Author: Χατσιοπούλου, Άννα
Title: Αστικές πολιτικές στη σύγχρονη Ελλάδα. Πόλεις-αστικά τοπία σε παρακμή.
Date Issued: 2017
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορία Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη
Supervisor: Γαβρά, Ελένη
Τσιμπιρίδου, Φωτεινή
Abstract: Η κρίση που έχει εμφανιστεί στη παγκόσμια οικονομική σκηνή έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, ένας από τους οποίους είναι και τα αστικά τοπία και οι πόλεις. Η ύπαρξη και η εξέλιξη των πόλεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων, οπότε αν εμφανίσει σημάδια παρακμής κάποιο από αυτά, το αντίκτυπο που θα έχει στις πόλεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Μέσα στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις πόλεις, και στην συγκεκριμένη περίπτωση τις δύο μεγάλες ελληνικές, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, και τις οδηγούν σε παρακμάζουσα πορεία είναι η οικονομική κρίση, οι ανισότητες στην ανάπτυξη των πόλεων και οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Είναι φανερό ότι βιώνουν την παρακμή σήμερα και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό η καθεμιά, κάτι που τεκμηριώνεται και με στοιχεία από δημόσιους οργανισμούς, όπως η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι πόλεις που και οι δύο χαρακτηρίζονται για την μακραίωνη και πολύπαθη ιστορία τους, καθώς και για το σύγχρονο βασικό τους πολεοδομικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες και μηχανικούς στα τέλη του 19ου αιώνα της Αθήνας και στις αρχές του 20ου αιώνα της Θεσσαλονίκης. Με δεδομένο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν μια κατάσταση παρακμής, αν αναλογιστούμε τους πολέμους και τις συνθήκες που τους ακολούθησαν με το ανάλογο αντίκτυπο που είχαν στις ελληνικές πόλεις, θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Η διαφορά όμως από τις προηγούμενες φορές έγκειται στο ότι τώρα η παρακμή οφείλεται κατά βάση στον λανθασμένο χειρισμό της ευημερίας όταν αυτή υπήρχε και τη σιγουριά ότι πάντα θα υπάρχει, και όχι σε κάποια εμπόλεμη σύρραξη με κάποιο άλλο κράτος, έχοντας ως λάφυρο ή απώλεια στο τέλος του, εδάφη και ανομοιογενή πληθυσμό.
The financial crisis, which has occurred on the global economic scene, has affected many areas of everyday life, one of which is the suburbs and cities. The existence and development of crisis is directly linked to the course of political and economic systems, so if one of them shows signs of decline, the impact on cities will be more than obvious. The main factors that affect the cities, in this case the two largest Greek cities, Athens and Thessaloniki, and lead them into declining trend are: the financial crisis, inequalities in the development of the cities and increasing refugee flows. It is obvious that both Athens and Thessaloniki experience a decline to higher or lower degree each, confirmed by data from Public Institutions, such as the Water and Sewage Company of Thessaloniki and the Chambers of Commerce and Industry of Athens and Thessaloniki.
Keywords: Αστικές πολιτικές
Αστικά τοπία
Urban policies
Urban landscapes
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Ιστορία Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ChatsiopoulouAnnaMsc2017.pdf2.99 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons