Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22020
Συγγραφέας: Μαυρουδής, Αστέριος
Τίτλος: Ελίν Πελίν και Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: όταν η λογοτεχνία διαπραγματεύεται τις εξουσίες στο γύρισμα του 20ού αιώνα.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2017
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορία Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη
Επόπτης Καθηγητής: Τσιμπιρίδου, Φωτεινή
Περίληψη: Η ανάγνωση των έργων του Ελίν Πελίν και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο εξής Ε.Π. και Α. Π., επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ιδίως στην περίπτωση του Α. Π. ο οποίος ως άνθρωπος αλλά και ως λογοτέχνης έχει συνδεθεί πιο πολύ με την θρησκεία. Και αυτό γιατί και οι δυο σε μια κοινωνία που η ανδρική παρουσία θεωρείται αξίωμα, ανέδειξαν την αδύναμη θέση της γυναίκας και διάφορα φαινόμενα εις βάρος της και ενίοτε παρουσιάζονται ως αυτοί που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για τα κακώς κείμενα «κοινωνικά πρέπει» του χωριού ή της εκκλησίας. Στην μελέτη αυτή των κειμένων των δύο λογοτεχνών με ώθησε το προσωπικό μου ενδιαφέρον για άντληση κοινωνικών πληροφοριών. Τα έργα δε των Ε.Π και Α. Π. αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, για την ανδροκρατούμενη οικογένεια, την γυναικεία ματιά που πάντα φιλτράρεται από την ανδρική παρουσία, τον ρόλο των πεθερών, του πατέρα, της κόρης και ένα πλήθος διάχυτες εξουσίες που διαπερνά το έργο των δύο διηγηματογράφων.
Λέξεις Κλειδιά: Ελίν Πελίν
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Διάχυτες εξουσίες
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2017.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ιστορία Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (Μ)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
MavroudisAsteriosMsc2017.pdf1.03 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons