Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22006
Author: Κουτής, Χαράλαμπος
Title: Η διερεύνηση απόψεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τις επικοινωνιακές δεξιότητες των διευθυντών τους.
Date Issued: 2018
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Έχει διαπιστωθεί πως η επικοινωνία αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία οργάνωσης και συνύπαρξης των ανθρώπων στις οργανωμένες κοινωνίες. Η σωστή χρήση της, σε συνδυασμό με την κατοχή δεξιοτήτων που απορρέουν από αυτή, αποτελούν το απαραίτητο εφόδιο και προσόν του κάθε ατόμου, που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, του προσωπικού και του επαγγελματικού του τομέα. Το σχολείο ως υποσύνολο της κοινωνίας, διέπεται από όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της. Η επικοινωνία καταλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο, ιδιαίτερα για τον διευθυντή της σχολικής μονάδας που βρίσκεται σε συνεχή αλληλεξάρτηση με όλους τους παράγοντες που παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η θέση του απαιτεί, να αναπτύξει, όχι μόνο διαύλους επικοινωνίας, αλλά και να χρησιμοποιήσει και τις κατάλληλες δεξιότητες, προκειμένου να προσεγγίσει τα άτομα που καθημερινά έρχεται σε επαφή και η επικοινωνία. Αυτή η συναναστροφή του με τα άτομα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την διοίκηση και την λειτουργία της σχολικής μονάδας που διευθύνει. Επομένως διοίκηση, λειτουργία και οργάνωση στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επικοινωνιακή του ικανότητα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των διευθυντών, σχολικών μονάδων της Θεσσαλονίκης μέσα από τις απόψεις των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτές. Η έρευνα μας χρησιμοποίησε ως ερευνητικό εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη με τυχαία δειγματοληψία δώδεκα (Ν=12) εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης( έξι άνδρες, έξι γυναίκες). Η έρευνα κατέληξε στα έξης πορίσματα: Διαπιστώθηκε πως ο ρόλος της επικοινωνίας και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων είναι καθοριστικός όχι μόνο στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας, αλλά και της αποτελεσματικής διοίκησης της σχολικής μονάδας. Το σύνολο των εκπαιδευτικών της ερευνάς συμφωνεί απόλυτα πως όλες οι επικοινωνιακές δεξιότητες του οδηγού συνέντευξης είναι αναγκαίες για τον κάθε διευθυντή, αλλιώς δεν μπορεί κατά την άποψη του, να ανταποκριθεί επιτυχώς στα καθήκοντα του. Στους υπό διερεύνηση διευθυντές διαπιστώθηκε πως μικρό ποσοστό κατέχει όλες τις επικοινωνιακές δεξιότητες που τους παραθέσαμε, με τους περισσότερους έκτος των δεξιοτήτων λεκτικής επικοινωνίας να διαθέτουν ελάχιστες έως και καθόλου. Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευτικών συμφωνεί απόλυτα πως είναι αναγκαία η επιμόρφωση των διευθυντών τους, στον τομέα επικοινωνία-επικοινωνιακές δεξιότητες.
Keywords: Επικοινωνία
Διευθυντής
Οργάνωση
Επικοινωνιακές δεξιότητες
Διοίκηση
Λειτουργία
Σχολική μονάδα
Εκπαιδευτικοί
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KoutisChralambos2018.pdf2.07 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons