Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21975
Συγγραφέας: Ζάμπα, Ευγενία
Τίτλος: Πολυπολιτισμικότητα και μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση : πολιτισμικοί- κοινωνικοί φραγμοί που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην καθημερινότητα τους στην Ελλάδα.
Ημερομηνία Έκδοσης: 2018
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Επόπτης Καθηγητής: Ζαφειρόπουλος, Κωνσταντίνος
Περίληψη: Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια αφενός να μελετήσουμε την πολυπολιτισμικότητα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου για την ανεύρεση των κοινωνικών και πολιτισμικών φραγμών που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην καθημερινότητα τους στην Ελλάδα ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της υγείας. Συγκεκριμένα , μελετάται αν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβονται την πολιτισμική πολυμορφία στο εσωτερικό τους , η οποία αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την ένταξη των μεταναστών. Από την έρευνα προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στα κείμενα της υιοθετεί την αρχή της ισότητας των πολιτισμών και σέβεται τους πολιτισμούς παρουσιάζει αδυναμία στην διαμόρφωση μιας κοινή πολιτικής για την πολιτισμική πολυμορφία. Επιπροσθέτως, ο κύριος προβληματισμός της εργασίας επικεντρώνεται στο κατά πόσον η ελληνική κοινωνία, ως κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης είναι «ώριμη» να δεχτεί το μεγάλο όγκο των μεταναστών. Προβληματίζει, δηλαδή, η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, η οποία δείχνει πώς μεταβάλλονται οι σχέσεις τους ατομικά αλλά και συλλογικά, σε επίπεδο κοινοτήτων με τον πληθυσμό της Ελλάδας.
Λέξεις Κλειδιά: Μετανάστες
Κοινωνική ένταξη
Πληροφορίες: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Δικαιώματα: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εμφανίζεται στις Συλλογές:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
ZampaEugeniaMsc2018.pdf2.64 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons